Grigoraș Traian și Daniel Elchin sunt două dintre cele patru persoane care locuiesc în clădirea industrială abandonată de pe Passeig de la Independence, din Tarragona. Este un fost atelier auto, unde se cumpărau și se vindeau vehicule și piese de schimb. În prezent, echipamentul este deținut de Consiliul Local Tarragona.
Un depozit care va dispărea în câteva zile, pentru a face loc unei parcări de un euro pe zi. Acest lucru înseamnă că cei patru chiriași care locuiesc în interior trebuie să caute o alternativă, dacă nu vor să-și petreacă nopțile în aer liber.
Potrivit lui Traian și Elchin, în urmă cu câteva zile a venit Garda Urbană și le-a spus că trebuie să părăsească clădirea în termen de două săptămâni. "Am locuit aici timp de 12 ani, fără să deranjez pe nimeni, iar acum trebuie să plec. Întrebarea este: încotro?", spune Elchin, îngrijorat.
Români, disperați că rămân fără adăpost, după ce clădirea în care stau va fi demolată
Cei din apropierea depozitului afirmă că oamenii locuiesc acolo de mulți ani și că, în majoritatea cazurilor, sunt cetățeni străini și fără adăpost. În plus, aceștia nu sunt întotdeauna aceleași. Ei sosesc, petrec câteva zile și apoi pleacă. După câteva săptămâni, sosesc și alții. Dar nu este întotdeauna așa. Cei doi protagoniști ai acestui articol, Grigoraș și Daniel, locuiesc în această magazie de 12, respectiv 4 ani.
Grigoraș Traian s-a născut în România și are acum 63 de ani. Când era tânăr, a suferit un grav accident de mașină care l-a împiedicat să muncească pentru tot restul vieții. În ciuda acestui fapt, când a ajuns în Tarragona, în 2015, a lucrat ca ospătar într-un bar din Port Esportiu, datorită ajutorului unui prieten. Răna de la picior l-a forțat să renunțe la slujbă și a ajuns pe străzi, până când a ajuns în acest loc, în urmă cu patru ani. "Ne-au spus că trebuie să plecăm în două săptămâni. Ei spun că vor să construiască o parcare. De aici vrem să le spunem autorităților să ne dea o soluție, măcar temporară, până găsim ceva", spune Traian.
Daniel Elchin, cel mai în vârstă locuitor, locuiește cu el. De asemenea, de origine română, are 54 de ani. A ajuns în Tarragona în urmă cu 20 de ani. "Eram șomer și nu aveam bani de chirie. Atunci am venit să locuiesc aici. După aceea mi-am tot găsit de lucru, dar nu m-am mutat de aici. Suntem bine", asigură Elchin. Ocupanții șopronului au curent electric și electricitate. Dar nu au apă. "Luăm apă de la un izvor de lângă râul Francolí. Umplem un bidon și apoi facem un duș", explică el. Daniel este îngrijorat și se plânge tot timpul: "În două săptămâni vor demola ceea ce a fost casa mea timp de 12 ani. Nu mă pot obișnui cu ideea“, citează diaridetarragona.es.
Daniel: "În două săptămâni vor demola ceea ce a fost casa mea timp de 12 ani. Nu mă pot obișnui cu ideea“
Clădirea este surprinzător de bine echipată. La parter se află un frigider care poate fi folosit ca masă cu o față de masă de Crăciun. Există, de asemenea, scaune de toate felurile, o canapea, un televizor și diverse alte obiecte de mobilier. Cel mai curios lucru este bucătăria, cu un frigider plin de mâncare. "Noi nu facem foamea, gătim pentru noi înșine cu o plită electrică", explică Grigoraș. La etaj se află cele patru dormitoare. Atât sufrageria, cât și dormitoarele sunt curate.
Primăria vrea să construiască o parcare de tip park-and-ride, chiar în locul unde se află depozitul în cauză. De fapt, proiectul în două părți a fost deja întocmit și atribuit. Mai întâi, depozitul va trebui demolat, iar apoi locul va fi asfaltat.
Toate acestea par a fi iminente, ceea ce înseamnă că Grigoraș, Daniel și celălalt cuplu care locuiește în clădire vor trebui să-și facă bagajele și să plece cât mai curând. Potrivit Primăriei Tarragona, serviciile sociale municipale au vizitat locul în mai multe rânduri pentru a oferi locuințe alternative celor afectați de demolarea clădirii. Ultima vizită, potrivit unor surse municipale, a avut loc la 29 decembrie. "Au continuat să respingă propunerea", spun aceleași surse.
Propunerea Consiliului Local
Consiliul le-a oferit două sau trei nopți în pensiune și, din acest moment, "voința de a urmări și de a conveni asupra unui plan de vizite regulate", explică consilierul pentru servicii sociale, Inés Solé. "Ne-am angajat, de asemenea, să punem în aplicare un plan de lucru pentru a putea intra într-unul dintre apartamentele de tranziție pe care le avem la dispoziție, pe care îl vom prezenta foarte curând", explică Solé, care amintește că "nu putem uita că voința și libertatea acestor persoane este un element cheie și inalienabil. Și că, dacă resping planul și doresc să se perpetueze în această situație, sunt complet liberi. Această libertate nu poate fi pierdută, deoarece este inerentă demnității oamenilor". Consiliera insistă că, dacă cei afectați vor dori să se retragă ulterior, "vor putea profita oricând de această măsură", adaugă ea.
Versiunea ocupanților este oarecum diferită. "După 12 ani, nu știu unde voi locui acum. Avem nevoie de ajutor și nu ni-l vor da", spune Daniel, care adaugă că "nu are rost dacă ne oferă să stăm două nopți la pensiune. În a treia zi, ce vom face? Toată lumea știe că aceasta nu este o soluție. Asta sau nimic este același lucru", conchide el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News