În perioada 14 februarie - 7 iunie, Centrul Cultural CaixaForum găzduiește expoziția "Vampiri. Evoluția mitului", care cuprinde 362 de obiecte legate de figura vampirilor în istorie.
De la "strigoiul" românesc, un suflet care iese din mormânt noaptea pentru a-i teroriza pe cei vii, până la „"angsuyar" Malay, spiritul unei femei decedate care naște și apoi se hrănește cu sângele nou-născuților, mitul vampirului - schimbător în aparență, invariabil în setea lui de sânge și în starea lui de mort - a supraviețuit înrădăcinat în folclorul popular, până când romantismul a transformat această ființă macabra într-un aristocrat irezistibil și plin de sex appeal.
"Vampiri. Evoluția Mitului". Bram Stoker a popularizat mitul la scară mondială
Înainte de "Dracula" (1897), cei mai popular vampiri erau "Mireasa din Corint" (1797) din Goethe, Gorcha, țăranul care transformă un întreg oraș în 'Familia vurdalak', povestea scrisă de Tolstoi în 1839; Sir Frances Varney într-un fascicul al unui bănuț din jurul anului 1840 și contesa Mircalla de Karnstein de 'Carmilla', povestea pe care Sheridan Le Fanu a publicat-o în 1871 în revista "The Dark Blue".
Bram Stoker a fost cel care a dus mitul la un alt nivel, inspirându-se de la un alt aristocrat, prințul Țării Românești, Vlad Drăculea.
"Nu avea nici cea mai mică culoare pe obraji, nici măcar pe buze, iar pe înfățișarea lui, exista o imobilitate aproape la fel de atrăgătoare ca viața care îl încuraja înainte. Pe gât și piept era sânge, pe gât, semnele colților care coborau în vene".
Expoziția "Vampiri. Evoluția mitului" poate fi vizitată la Centrul Cultural Caixa Forum din strada Paseo del Prado 36, Madrid.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News