Spania. Românii, „furnizori de organe” pentru bogați. Ce plan a conceput o familie înstărită: „Va fi ceva foarte simplu”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Spania. Românii, „furnizori de organe” pentru bogați. Ce plan a conceput o familie înstărită: „Va fi ceva foarte simplu”
Spania. Românii, „furnizori de organe” pentru bogați. Ce plan a conceput o familie înstărită: „Va fi ceva foarte simplu”

Tribunalul Provincial din Valencia condamnă un milionar libanez a cărui familie a încercat să cumpere un ficat de la un român din Spania.

Aceasta este o evaluare a probelor „complexe”, rezumă a doua secție a Tribunalului Provincial din Valencia, Spania, în sentința care a condamnat un milionar libanez și mai multe dintre rudele și colaboratorii săi care au încercat să obțină un ficat de la un român din Spania pentru un transplant. Hotărârea susține vinovăția atât a intermediarilor, cât și a recrutorilor donatori în schimbul unor remunerații economice și reamintește că legislația spaniolă și internațională urmărește să împiedice săracii să devină „furnizori de organe umane” pentru pacienții bogați în contextul „turismului de transplant”

Hatem Akkouche, condamnat la opt luni și o zi de închisoare pentru infracțiunea de promovare, favorizare sau facilitare a transplantului ilegal de organe umane ale altor persoane, a suferit în 2013 de boală hepatică. Chawki și Hassan Akkouche, doi dintre nepoții săi, ambii condamnați la trei ani și o zi de închisoare, au acționat ca oameni „de legătură” în Spania între unchiul lor și „oamenii recrutați ca posibili donatori”, conform faptelor dovedite ale sentinței. Fiul, la rândul său, a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare.

2. Spania. Ro... (spania--romanii--furnizori-de-organe-pentru-bogati--ce-plan-a-conceput-o-familie-instarita-va-fi-ceva-foarte-simplu-4.jpg)

SURSA FOTO: captură eldiario.es

Adel Aa Baraka, care a exercitat „atât recrutarea potențialilor donatori, cât și funcția de legătură” cu o clinică privată din Valencia, a fost inculpatul cu cea mai mare pedeapsă: trei ani și trei luni de închisoare. Rolul său, potrivit Tribunalului Provincial din Valencia, a fost „esențial”.

Spania. Părinți români, condamnați la ani grei de închisoare: Ce orori le-au putut face fetițelor lor

 

Românul a fost respins la clinici

 

Condamnații „au conceput un plan” pentru a recruta donatori de organe vii în Spania. Astfel, au „contactat și întâlnit” oameni fără resurse, oferindu-le până la 40.000 de euro pentru ficat sau oferte de muncă. Nepoții și colaboratorul i-au însoțit pe eventualii donatori la clinică pentru a efectua analize medicale, cu un cost total de aproximativ 12.000 de euro, potrivit Parchetului.

Complotul a localizat până la opt potențiali donatori, inclusiv un refugiat căruia i s-a asigurat că transplantul „va fi ceva foarte simplu”. Persoana recrutată cu care procesul a mers cel mai departe a fost un bărbat de naționalitate română. Adel Aa Barakase l-a prezentat clinicii pe român ca fiind prietenul lui Hatem Hatouche și că dorește să facă transplant în mod „gratuit și altruist”. Astfel, românul a mers la două centre medicale, dar a fost respins, deoarece „natura altruistă a ofertei sale nu era credibilă”. Totodată, românul nici nu vorbea aceeași limbă cu destinatarul și nici nu împărtășea naționalitatea sau religia.

3. -imagine fara descriere- (spania--romanii--furnizori-de-organe-pentru-bogati--ce-plan-a-conceput-o-familie-instarita-va-fi-ceva-foarte-simplu-2.jpg)

FOTO ILUSTRATIV. Sursa: pexels.com @Anna Shvets

Spania. O româncă a născut cu polițiștii lângă ea: Medicii au dat alerta după examenul fizic. Ce plan a pus la cale un cuplu de conaționali cu gravida - FOTO

 

„Nu am primit niciodată bani”

 

Procesul împotriva inculpaților a început când șeful unui ONG a denunțat că o femeie algeriană a primit o ofertă de „o sumă importantă de bani în schimbul unui rinichi”. De acolo, anchetatorii Poliției Naționale au aflat intențiile apropiaților libanezilor bogați și eforturile acestora în diverse clinici cu persoane fără resurse care ar putea fi donatori.

La începutul ședinței, apărătorii inculpaților au anunțat că au făcut o donație „irevocabilă” de 30.000 de euro către Organizația Națională de Transplant, care a desfășurat urmărirea penală reprezentată de Procuratura Statului. Apărarea milionarului libanez a susținut că niciunul dintre martori nu a recunoscut că avea cunoștință de fapte. Rudele sale au susținut că acuzația se bazează pe „simple suspiciuni și presupuneri”.

Iar Adel Aa Baraka, recrutor și legătură pentru potențiali donatori, a susținut că a avut un „contract verbal” cu clinica privată din Valencia unde au fost efectuate majoritatea analizelor și că această presupusă „relație comercială” a fost anterioară cunoașterii bolii. În plus, se ascunde și în spatele faptului că „nu a primit niciodată bani de la familia libaneză”.

O nouă crimă zguduie Spania. Un român ar fi lăsat-o fără viață pe Marina, pe marginea unui drum

 

Prevenirea săracilor de a fi „traficați”

 

4. -imagine fara descriere- (spania--romanii--furnizori-de-organe-pentru-bogati--ce-plan-a-conceput-o-familie-instarita-va-fi-ceva-foarte-simplu-3.jpg)

FOTO ILUSTRATIV. Sursa: pexels.com @Sora Shimazaki 

Sentința amintește că Codul Penal spaniol a inclus un precept al unei directive europene pentru a garanta niveluri de calitate și siguranță a organelor umane destinate transplantului, pentru a garanta un nivel ridicat de protecție a sănătății.

În anul 2004, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că vânzarea de organe este contrară Declarației Universale a Drepturilor Omului, îndemnând medicii să nu efectueze transplanturi dacă bănuiesc că organul a făcut obiectul unei tranzacții. Astfel, programele de transplant de organe trebuie să se bazeze pe principiile donării voluntare și neplătite.

Sentința celei de-a doua secțiuni a Curții Provinciale din Valencia amintește că dreptul spaniol urmărește să protejeze integritatea fizică și demnitatea oamenilor, „prevenind ca aceștia să devină traficați”.

Hotărârea subliniază că sistemul național de transplant este „altruist și susținător” pentru obținerea de organe pentru „pacienții care au nevoie de el”. Pe scurt, este vorba de a evita ca „abuzând de poziția lor de vulnerabilitate, straturile cele mai defavorizate ale populației să devină furnizori de organe umane pentru cei mai bogați”, conchide sentința.

 

----------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel