Spania. Românul care a furat sticlele de vin de 1,6 milioane de euro, închis pentru furtul unei sticle de whisky

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Un an de închisoare pentru românul acuzat de tâlhărie la Atrio, după ce a furat o sticlă de whisky de lux la Madrid, cu doi ani mai devreme.

Tribunalul Penal numărul 8 din Madrid l-a condamnat pe Constantin Gabriel Dumitru - presupusul coautor al furtului a 45 de sticle de vin din restaurantul Atrio din Cáceres în octombrie 2021 - la un an de închisoare pentru un furt comis în 2019 la magazinul gastronomic Laviana din cartierul Salamanca din Madrid, de unde a sustras o sticlă de whisky în valoare de 5.250 de euro.

Sentința cetățeanului româno-olandez în vârstă de 48 de ani include o despăgubire de 3.720 de euro către magazin și încă 1.529 de euro către asigurator, sume care se adaugă la prețul sticlei.

Sentința ține cont de agravanta recidivei inculpatului, care mai are în curs de soluționare un alt caz de acest tip, mai exact cel al furtului unei alte sticle de vin dintr-un magazin de pe aeroportul din Geneva, mai exact un Romanée-Conti în valoare de 12.000 de euro.

Hotărârea se referă, de asemenea, la o circumstanță atenuantă, cea a întârzierii nejustificate a procedurilor, care nu este imputabilă persoanei condamnate.

Sentința consideră dovedit faptul că Dumitru, aflat în arest preventiv din luna august a acestui an, împreună cu Priscila Lara Guevera (29 de ani), fostă Miss Mexic și presupusa sa complice la jaf, a comis jaful din cartierul Salamanca în urmă cu trei ani, pe 7 mai. În jurul orei 15.55, aceasta a intrat în local și "cu intenție evidentă de profit" a furat o sticlă de whisky Balveine 40 Years Old din zona rezervată băuturilor de lux.

Românul care a furat sticlele de vin de 1,6 milioane de euro, închis pentru furtul unei sticle de whisky

 

Sticla nu a fost recuperată niciodată - ca și cele ale lui Cáceres - dar există un document grafic care a fost esențial în proces, cel al imaginilor colectate de camerele video de supraveghere ale magazinului, unde, potrivit sentinței, se dovedește vinovăția sa, alături de declarațiile lucrătorilor magazinului, care l-au identificat pe hoț. Dumitru a intrat în magazin purtând o căciulă de lână și un stilou cu mânecă lungă, se arată în hotărâre, în ciuda faptului că evenimentele au avut loc primăvara, potrivit hotărârii. La un moment dat, într-un moment de neatenție din partea vânzătorului, hoțul a întors camera de supraveghere pentru a nu fi recunoscut. Cu toate acestea, imaginile arată "clar și precis" cum o persoană care purta același tricou ca și inculpatul a luat sticla.

Cu toate acestea, în timpul procesului, atât acuzatul, cât și apărarea sa - care, ca și în cazul lui Atrio, este condusă de avocata Sylvia Córdoba - au negat că ar fi luat sticla fără să o plătească. Avocatul, în declarații pentru EL MUNDO, după ce sentința a fost făcută publică, a subliniat că "pentru mine, înregistrarea video nu este o dovadă concludentă a vinovăției, deoarece singurul lucru care se vede este o mână, care ar putea foarte bine să fie cea a clientului meu, dar pentru că era un client obișnuit al magazinului, așa cum el însuși a recunoscut, și totuși tot ce se vede este o mână care ia o sticlă de pe un raft, și nimic mai mult".

Avocatul subliniază că în acest filmuleț nu se vede în niciun moment că persoana care a luat sticla a păstrat-o, "deci putea foarte bine să o pună pe un alt raft alături, așa cum se face de obicei dacă nu te interesează produsul, îl lași în altă parte". În acest sens, el subliniază că "nici înregistrările din momentul în care părăsea unitatea nu au fost văzute" și precizează că "nu au fost folosite alte probe".

În acest fel, și potrivit aprecierii sale, sentința care îl condamnă pe clientul său la un an de închisoare i se pare "bizară", deoarece nici măcar, subliniază ea, "angajatul care l-a asistat în acea zi și care l-a identificat nu a depus mărturie, așa că i se pare incredibil că a fost condamnat". Pentru avocat, condamnarea lui Dumitru "este prețul pe care trebuie să-l plătească pentru că este cunoscut".

Românul susține că a plătit întotdeauna pentru vin

 

În timpul procesului, cei trei polițiști care l-au arestat când a ieșit din magazin împreună cu fiica sa au depus mărturie, trei luni mai târziu, în august, când s-a întors la magazin ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat înainte. În acel moment, polițiștii au primit un pont de la administratorul magazinului, care l-a identificat. Bărbatul condamnat era un client obișnuit al magazinului, întrucât locuia pe o stradă din apropiere, mai exact pe strada General Díaz Porlier, în timp ce magazinul este situat pe strada José Ortega y Gasset. Dar, în timpul procesului, acuzatul - care a depus mărturie prin Zoom din închisoarea din Cáceres - a asigurat că a plătit întotdeauna pentru sticlele pe care le-a cumpărat din magazin.

Sylvia Córdoba consideră, de asemenea, că este important faptul că "existența sticlei de whisky în sine nu a fost niciodată acreditată în cadrul procesului, deoarece imaginea nu arată ce sticlă ține acea mână". Astfel, în timpul procesului, apărarea inculpatului a contestat un document furnizat de denunțător "pentru că nu era suficient pentru a dovedi identificarea sa, care era un fel de factură proformă care a fost făcută cu luni de zile mai târziu și după ce procurorul le-a cerut să furnizeze un document care să dovedească valoarea sticlei". În opinia ei, existența acestei mărfuri în magazin nu a fost niciodată justificată. Din toate aceste motive, avocata a anunțat că va face recurs împotriva condamnării clientului său.

Întrebată dacă această condamnare l-ar putea afecta pe clientul său în ceea ce privește procesul judiciar al furtului sticlelor Atrio, care valorează peste 1,6 milioane de euro, avocata din Madrid a dat asigurări că "un magistrat profesionist și imparțial nu trebuie să se lase niciodată târât de mass-media și să se țină de procedură". În plus, ea subliniază că acest caz a avut loc înainte de presupusul jaf din restaurantul de lux din Cáceres.

Jaful din Atrio

 

În ceea ce privește cazul în sine, Sylvia Córdoba s-a plâns de modul în care se desfășoară procesul judiciar. "Pentru prima dată în viața mea, am văzut un caz de apărare condamnat la cheltuieli de judecată pentru că a făcut recurs împotriva unei ordonanțe care a respins parțial cererea noastră de măsuri de investigație pe care am solicitat-o". Concret, pentru aceste măsuri care i-au fost refuzate, el a făcut apel, iar Tribunalul Provincial din Cáceres i-a obligat pe clienții săi la plata a 800 de euro cu titlu de cheltuieli de judecată. "Suntem indignați, este revoltător, pentru că pe lângă faptul că suntem în închisoare pentru furt, ni se refuză măsuri de investigație, iar noi suntem singura parte care le solicită, deoarece procuratura nu a cerut niciuna în tot acest proces și, pe deasupra, nu ne costă niciun ban să ne exercităm drepturile", se plânge indignată.

Sylvia Córdoba a solicitat în mai multe rânduri eliberarea provizorie a clienților săi, dar Tribunalul Provincial din Cáceres consideră că există indicii raționale de "criminalitate și risc de fugă" după ce aceștia au fost arestați de poliție în iulie anul trecut la granița dintre Croația și Muntenegru, după ce a fost emis un mandat european de arestare pentru a se afla unde se află de când au comis jaful, cu nouă luni înainte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel