Spania se sufocă sub temperaturi de 43 °C. Autoritățile au emis alerte de caniculă în aproape toată țara

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Spania este lovită de un val de căldură (Foto ilustrativ. Sursa: Unsplash)
Spania este lovită de un val de căldură (Foto ilustrativ. Sursa: Unsplash)

Spania este lovită de al doilea val de căldură din această vară. Autoritățile au emis alerte de caniculă în aproape toată țara. 

Al doilea val de căldură din această a cuprins Spania, începând de duminică. Acest fenomen a cufundat țara într-o spirală de temperaturi sufocante care transformă țara într-un cuptor. Ieri s-au atins 43 de grade Celsius în unele zone din Granada, iar marți sunt 13 comunități expuse riscului din cauza temperaturilor ridicate. 

 

Alertă de căldură extremă în Spania: Un val de aer cald african aduce temperaturi record de până la aproape 50 de grade Celsius

 

Pentru restul săptămânii, prognozele sugerează că situația se va înrăutăți, temperaturile ridicate urmând să se răspândească în arhipelaguri, unde o asemenea căldură este neobișnuită. Dar de ce se întâmplă aceste fenomene? De ce au fost deja două valuri de căldură în doar trei săptămâni de vară?

 

Schimbările climatice își pun amprenta asupra temperaturilor 

 

În ultimii ani, au fost prezente tot mai des fenomene meteo neobișnuite: temperaturi de primăvară în ianuarie, vară toridă, grindină, furtuni puternice, inundații care provoacă pagube. Prin urmare, experții atrag atenția că în spatele acestor anomalii s-ar putea afla un factor cheie: schimbările climatice. 

Această creștere a temperaturilor "căpătă o magnitudine din ce în ce mai mare", explică Jose Miguel Viñas, meteorolog Meteored, pentru publicația 20minutos.

"Există destul de multe indicii ale schimbărilor climatice reflectate în modul anormal în care se comportă atmosfera în ultima vreme". 

De la începutul anului 2023, "s-au înregistrat episoade singulare în ianuarie și februarie, cu temperaturi de primăvară", pe care le-a descris drept „extrem de rare". În aceeași linie, el afirmă că același lucru s-a întâmplat și cu seceta sau cu grindina: "Este un fel de cocktail care se întâmplă din ce în ce mai des".

Din acest motiv, Vinas asigură că este din ce în ce mai probabil „ca de acum încolo să aibă loc veri foarte extreme" cu temperaturi peste normal, care dau naștere la o "creștere clară a temperaturilor care produce episoade notabile precum acest val de căldură".

Ce se așteaptă pentru restul verii?

 

Cu aceste anomalii atmosferice la orizont, prognozele sugerează că vara aceasta va fi și "mai caldă decât în ​​mod normal", cu referire la perioada 1991-2020 care este luată ca referință. Și anul trecut între mai și septembrie au fost valuri de căldură constante, cu temperaturi foarte ridicate.

Astfel, experții avertizează că pentru această perioadă de vară este așteptată o "vară foarte caldă, precum și umedă", astfel că se pot înregistra mai multe furtuni decât în ​​mod normal. În același mod, ar putea exista și creșteri semnificative de temperatură care "pot fi amestecate cu furtuni deosebit de puternice" din cauza temperaturilor ridicate ale mării. 

Acest lucru este derivat din schimbarea climatică în sine, care provoacă comportamente diferite ale atmosferei provocând "un blocaj în zona scandinavă". În acest fel, Vinas subliniază că aceasta duce la o slăbire a Anticiclonului Azore, determinând intrarea mai multor mase de aer rece ,"condiții favorabile" pentru apariția furtunilor. 

Cu toate acestea, nici această situație atmosferică deosebită nu este ceva nou. Din Vinas adaugă că se observă din ce în ce mai mult "modele climatologice care nu erau obișnuite înainte", făcând aceste anomalii atmosferice aproape permanente.

Alerte de caniculă în aproape toată Spania

 

În ciuda faptului că în Granada s-au înregistrat temperaturi de până la 43 °C , marți termometrele vor continua să crească , iar situația se va răspândi în toată țara. Acesta este motivul pentru care 13 comunități autonome sunt în pericol din cauza temperaturilor ridicate. 

Astfel, Teruel, Zaragoza și Albacete vor fi în alertă roșie din cauza temperaturilor care ar putea ajunge la 43ºC. Mallorca, Girona, Lleida, Madrid,  Murcia, Navarra, Alicante, Valencia, Ciudad Real, Cuenca, Guadalajara, Toledo, Huesca, Almería, Córdoba, Granada, Jaén, Málaga și Sevilla, Barcelona, ​​Tarragona, Castellón, Ibiza și Formentera, Huelva, Cádiz,  Gran Canaria, Fuerteventura și Tenerife sunt în alertă galbenă, temperaturile urmând să se situeze în jurul valorii de 37 °C.

Peste 40ºC se vor înregistra în jumătatea de sud, zonele cele mai afectate fiind interiorul Andaluziei, Murciei sau unele zone din Castilla-La Mancha. Din acest motiv,  Agenția de Stat de Meteorologie (Aemet) a lansat și o alertă pentru risc extrem de incendii, ca urmare a temperaturilor ridicate și a umidității scăzute din mediu.

Începând de miercuri "căldura se va intensifica și în Insulele Canare". Acest lucru va afecta în special Gran Canaria și sudul Tenerife, unde prognozele așteaptă termometre de până la 40 °C.

În ceea ce privește temperaturile nocturne, pentru marți și miercuri sunt așteptate nopți toride, în care temperaturile din termometre nu vor scădea sub 25ºC.

 

-----------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel