Spania susține un nou pachet de sancțiuni UE împotriva Moscovei, dar nu există încă un acord, deoarece unele state membre rămân puternic dependente de importurile de țiței rusesc și sunt reticente în a le bloca, a declarat luni ministrul de externe Jose Manuel Albares, potrivit Reuters.
„Există două obiective pe care le avem atunci când aprobăm un pachet de sancțiuni. Unul este de a nu-i permite (președintelui rus) Vladimir Putin să își finanțeze efortul de război cu capital european și celălalt este de a nu permite ca războiul lui Vladimir Putin să destabilizeze Uniunea Europeană", a declarat Albares într-un interviu acordat postului public de televiziune TVE, titreză Mediafax.
Spania susține noi sancțiuni împotriva Rusiei; UE nu și-a dat încă acordul
"Nu am vorbit cu ei", a spus el, când i s-a cerut să explice absența partenerilor săi de guvernare și dacă aceasta s-a datorat unor probleme de program. Cu toate acestea, ministrul a ținut să confirme că "de marți până marți" întregul Consiliu de Miniștri este de acord că "pacea trebuie să revină în Ucraina cât mai curând posibil, că poporul spaniol trebuie să fie protejat și că proiectul european trebuie menținut".
Ministrul a continuat prin a sublinia că aceasta este "ceea ce măsoară coeziunea, unitatea și armonia în cadrul guvernului". El a subliniat că guvernul "este foarte clar în apărarea proiectului european și în dorința sa de a se întoarce pacea în Ucraina cât mai curând posibil".
Cu toate acestea, el a spus că astăzi este o zi importantă pentru Spania, deoarece se comemorează aderarea la această "alianță a democrației", care a însemnat pentru "tânăra democrație spaniolă" - în urmă cu 40 de ani - dobândirea "noului concept de securitate colectivă".
De asemenea, el a subliniat că Spania se va afla în centrul comunității internaționale în luna iunie a anului viitor, cu ocazia summitului NATO care va avea loc la Madrid, într-un moment "crucial" pentru securitatea Europei și pentru "ordinea mondială". El a subliniat că această reuniune va fi marcată de "provocarea pe care Rusia o lansează prin agresiunea sa ilegală împotriva Ucrainei", "de cererea a două state membre ale Uniunii, Suedia și Finlanda, de a adera la NATO" și pentru că trebuie aprobat conceptul strategic.
Ministrul a declarat că războiul din Ucraina a evidențiat necesitatea unei alianțe defensive precum NATO: "A dus la revitalizarea legăturii transatlantice, la o unitate între toți europenii care nu a mai existat de mult timp și la solicitarea de noi membri de a adera la NATO".
Pedro Snachez, întâlnire la Bruxelles
Președintele Guvernului, Pedro Sánchez, se deplasează astăzi la Bruxelles pentru a participa la Consiliul European extraordinar în care intenționează să ceară restului liderilor UE mai multă ambiție în măsurile comunitare de reformare a pieței de energie electrică. și să reducă factura la electricitate.
Summitul european va aborda și alte probleme precum evoluția războiului din Ucraina și securitatea alimentară.
Prognoza este că Sánchez va ajunge așadar în capitala Belgiei la mijlocul după-amiezii, împrejurare care îl obligă să fie reprezentat între timp în dezbaterile Consiliului European de un alt lider și i-a cerut premierului portughez, Antonio Costa , pentru această sarcină.
Pe lângă insistarea asupra importanței menținerii în continuare a unității în sprijinirea Ucrainei și respingerea lui Vladimir Putin, Sánchez, potrivit unor surse guvernamentale, va reitera că UE trebuie să facă mai mulți pași în domeniul energetic și să scadă factura la electricitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News