În zorii zilei de 25 iulie 2021, un tânăr de 23 de ani pe nume Alexandru, a fost atacat cu brutalitate într-un parc din localitatea Amorebieta de un grup de aproximativ 20 de tineri, mulți dintre ei minori. Au filmat bătaia brutală și l-au lăsat aproape mort pe pământ, dar nu înainte de a-l jefui. Jon Zugazua a fost prima persoană care l-a găsit și a sunat la camera de urgență. Șase luni mai târziu, Alexandru continuă să se zbată între viață și moarte, iar drumurile lui Eugen și Jon se încrucișează din nou, informează jurnaliștii de la lavanguardia.com.
Este pentru prima dată când Eugen și Jon Zugazua se află față în față, deși nu pot vorbi din cauza stării în care se află românul. Raportul poliției din acea noapte arată că Jon el a fost cel care a alertat autoritățile. În vârstă de 47 de ani și originar din Amorebieta, Jon Zugazua s-a trezit din întâmplare într-o situație cu care nu a avut de-a face niciodată.
Imaginile acelei agresiuni brutale, virale pe rețelele de socializare
Niciunul dintre părinții celor douăzeci de tineri prezenți la atac nu s-a apropiat de familie.
„Era trei dimineața. Luasem cina și mă îndreptam spre casă. În timp ce eram în parcare, a venit tipul care era cu Alexandru în acea noapte și mi-a spus că prietenul lui este pe moarte. M-am apropiat și am văzut că era inconștient, nu reacționa. La 112, medicul mi-a dat indicații cu privire la ce trebuie să fac, până când în scurt timp au ajuns ambulanța, Ertzaintza și poliția municipală. În zilele următoare m-au chemat să depun mărturie și am văzut la televizor amploarea celor întâmplate”, explică Jon Zugazua.
Imaginile acelei agresiuni brutale, încărcate pe rețelele de socializare de unul dintre agresori, s-au răspândit ca focul. Brutalitatea, sentimentul de impunitate și banalitatea cu care l-au bătut, de îndată ce l-au găsit, au stârnit o enormă indignare. Șase luni mai târziu, însă, familia lui Alexandru suferă singură de pe urma acestei tragedii.
Cei implicați vor fi judecați pentru tentativă de omor
Ancheta asupra agresiunii brutale se apropie de final, iar presupușii agresori vor fi judecați pentru tentativă de omor. Acuzația fundamentală cu care se vor confrunta a depins de evoluția stării tânărului și, ținând cont de ultimele rapoarte medicale care reflectă stabilizarea acestuia, pare clar că nu vor fi judecați pentru omor. În orice caz, până la încheierea anchetei, rechizitoriul nu va fi cunoscut.
După atac, autoritățile au identificat în jur de 20 de persoane care au legătură cu bătaia brutală. În acest moment, șase adulți rămân în arest preventiv și alți șase minori în centrul de minori Zumarraga.
Persoanele identificate la bătaia brutală aveau, la momentul evenimentelor, vârsta cuprinsă între 15 și 38 de ani. În aceeași noapte a atacului au avut numeroase altercații și, de fapt, în parcul în care l-au atacat pe Alexandru s-au apropiat și de alte trei grupuri de tineri.
„Acea cruzime nu poate fi înțeleasă”
„Am așteptat cu nerăbdare viitorul, iar acum nu văd nimic”, explică Eugen, care deși este în viață, se simte mort. A ajuns în urmă cu patru ani în orașul Lemoa împreună cu fiul său Alexandru, pentru a lucra ca zidar alături de prietenul și șeful său Ștefan. Scopul lor era să facă bani și să se întoarcă în câțiva ani la Alba Iulia, orașul din România în care locuiau. Acum, locuiește în orașul Galdakao, împreună cu fosta soție, care până la atac locuia în Germania cu celălalt fiu al lor. Viața lui se învârte însă în jurul a ceea ce s-ar putea întâmpla la 35 de kilometri distanță, la spitalul din Gorliz. Fosta lui soție, Ana Claudia, și Eugen fac pe rând pentru ca Alexandru să nu fie singur nicio zi.
Tânărul rămâne țintuit la pat. Mama lui interpretează că reacționează la stimulii ei, iar familia speră că „în câteva luni” poate evolua favorabil. „A fost o evoluție mică, foarte mică, dar va dura multe luni”, explică Ștefan.
Acel sentiment de speranță coexistă cu cel de indignare profundă, furie și neputință față de ceea ce s-a întâmplat. Zugazua, care are o fiică de 17 ani, împărtășește această percepție: „Acea cruzime nu poate fi înțeleasă. Nivelul acela de violență... nu îl înțeleg”.
Eugen ezită să răspundă când este întrebat despre sprijinul instituțional. Se consultă cu prietenul său Ștefan, iar acesta îi răspunde: „Nici o instituție nu ne-a contactat să ne întrebe cum este Alexandru și cum suntem noi”. Nici părinții celor 20 de tineri implicați în atac nu ne-au contactat. Nici măcar nu speră că se va face dreptate. Ei nu pot înțelege că acei tineri, mai mult decât anchetați, hoinăresc în voie. „Ne-au atins pe noi, dar ar fi putut fi oricine”, concluzionează ei.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News