Tribunalul din Tarragona a decis să dea verde eutanasierii agentului de securitate. Marin Eugen Sabău este internat în spitalul penitenciar din Terrassa și a suferit o leziune medulară de când a fost doborât de Mossos d'Esquadra după ce și-a atacat foștii colegi de la Securitas.
Cererea de eutanasiere are încă de la început avizul medicului românului, iar cererea a fost oficializată de instanța din Tarragona.
Marin Eugen Sabău a suferit o „leziune incompletă a măduvei spinării” când echipa Mossos d'Esquadra a reușit să-l aresteze în ferma părăsită unde s-a baricadat, împușcându-l în brațe și picioare. Potrivit unor surse apropiate anchetei, după arestare, medicii i-au amputat piciorul, iar leziunea medulară pe care o suferă în prezent îi provoacă „dependență semnificativă și dureri neuropatice”. Tot potrivit acestor surse, unele dintre acuzații, care reprezintă diferite victime ale atentatului românului, au cerut oprirea procesului de autorizare a eutanasierei.
Românul a fost împușcat de polițiști
Evenimentele datează din 14 decembrie anul trecut, când Marin Eugen Sabău, îmbrăcat în femeie, a accesat sediul Securitas din Plaça de la Mitja Lluna din Tarragona din Spania. Cu câteva luni în urmă, românul a fost dat afară de companie și deja și-a amenințat colegii. În acea zi, a tras mai multe focuri de armă în directorul companiei și în alți muncitori, lăsându-i răniți.
Ulterior, românul a fugit si a tras într-un agent Mossos, care l-a identificat. În cele din urmă, s-a baricadat într-o fermă abandonată din Riudoms, iar GEI a creat un dispozitiv pentru a-l opri. Traseul de negociere a eșuat și Marin Eugen Sabău a continuat să tragă, până când a ajuns să cadă din cauza focului agenților.
Judecător: „Nu este cazul să se convină asupra întreruperii eutanasierii”
Judecătoria 5 Tarragona a respins recursul prezentat de avocatul celor doi agenți și a decis că „nu este cazul să se convină asupra încetării sau întreruperii procesului de eutanasiere”.
Judecătoarea Sonia Zapater susține, într-un ordin din 6 iulie, că legea care reglementează eutanasia „nu atribuie nicio competență judecătorului de instrucție de a decide asupra procesului de eutanasiere”. Decizia, remarcă judecătorul, „corespunde medicilor” și Comisiei de garantare și evaluare. „Nu există nicio prevedere legală care să permită unui judecător de instrucție să se amestece într-un proces care este reglementat printr-o lege organică în măsura în care afectează drepturile fundamentale”, spune magistratul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News