Spania va recunoaşte statul Palestina, cu Ierusalimul de Est drept capitală

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Spania va recunoaşte statul Palestina, care va include Fâşia Gaza şi Cisiordania, unificat sub conducerea Autorităţii Naţionale Palestiniene şi cu Ierusalimul de Est drept capitală, a declarat marţi premierul spaniol Pedro Sanchez, informează agenţiile de presă.

"Singura soluţie posibilă" este cea a celor două state, Israel şi Palestina, cu un coridor care să lege Gaza şi Cisiordania, cu Ierusalimul de Est drept capitală şi cu Autoritatea Naţională Palestiniană la cârma acestui stat, a explicat Sanchez, potrivit EFE, citată de Agerpres.

Într-o scurtă declaraţie făcută în limbile spaniolă şi engleză cu câteva ore înainte de recunoaşterea unui stat palestinian de către guvernul de stânga spaniol reunit în Consiliu de Miniştri, Sanchez a calificat drept "istorică" decizia de a recunoaşte statul Palestina marţi şi a declarat că Spania nu va recunoaşte schimbări ale liniilor de frontieră stabilite în 1967 care nu sunt convenite de părţi.

Premierul spaniol a amintit că peste 140 de ţări recunosc deja Palestina drept stat. Palestina trebuie să ocupe locul care îi revine în comunitatea internaţională, a adăugat el.

Sanchez a apreciat că recunoaşterea statului Palestina este "o necesitate pentru a ajunge la pace" şi "o chestiune de dreptate istorică".

El a garantat că decizia executivului pe care îl conduce "nu este îndreptată împotriva nimănui" şi "cu atât mai puţin împotriva Israelului", o ţară prietenă a Spaniei cu care doreşte să aibă cele mai bune relaţii. În schimb, şeful executivului spaniol a exprimat "respingerea fermă" de către ţara sa a grupării islamiste Hamas şi a atacului împotriva Israelului care a provocat, pe 7 octombrie 2023, peste 1.200 de morţi pe teritoriul israelian şi aproape 250 de ostatici care au fost duşi în Fâşia Gaza.

Consiliul de Miniştri va aproba marţi recunoaşterea Palestinei ca stat



Consiliul de Miniştri spaniol va aproba marţi recunoaşterea Palestinei ca stat, decizie pe care Spania o adoptă împreună cu Irlanda şi Norvegia, demers care a stârnit furia Israelului şi despre care şeful guvernului de la Madrid a declarat anterior că o face din trei motive: "pentru pace, dreptate şi coerenţă".

Odată oficializată recunoaşterea, Sanchez a promis că va lucra "începând de mâine" pentru a se asigura că soluţia celor două state contribuie la încheierea războiului din Gaza, cu o încetare permanentă a focului şi eliberarea ostaticilor care se află încă în enclava palestiniană.

În plus, Spania trebuie să contribuie la sprijinirea Autorităţii Naţionale Palestiniene - care controlează părţi din Cisiordania - în reformele necesare, deoarece "este partenerul nostru pentru pace", a adăugat Sanchez.

De asemenea, "vom continua să promovăm cooperarea cu partenerii noştri arabi, care lucrează la rândul lor pentru pace şi prosperitate în regiune", a spus Sanchez.

În acelaşi timp, el a subliniat că Spania va continua "să-şi unească eforturile pentru a convoca o conferinţă internaţională de pace care să facă din soluţia celor două state o realitate odată pentru totdeauna".

"Decizia pe care Spania o adoptă astăzi se bazează pe respectarea dreptului internaţional şi apărarea ordinii internaţionale", a afirmat el, pentru că "Spania va apăra întotdeauna prevederile şi principiile cuprinse în Carta Naţiunilor Unite".

"Cu pasul pe care îl facem astăzi, ne asumăm responsabilitatea în căutarea păcii, securităţii şi prosperităţii pentru toate popoarele", a insistat Sanchez. "Dar, mai presus de toate, acţionăm în conformitate cu ceea ce se aşteaptă de la o ţară mare precum Spania", a conchis şeful guvernului spaniol. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel