Poliția a detectat 27 de căsătorii forțate în stat începând cu 2015 , dintre care cinci în Țara Bascilor, a doua comunitate cu cele mai multe cazuri după Catalonia, transmite presa spaniolă.
Este o realitate care iese în evidență după ce doi tineri pakistanezi care trăiesc în Terrassa (Barcelona), victime ale unor nunți aranjate, au fost uciși de membri ai familiei lor din Pakistan pentru că au vrut să divorțeze.
Comunitatea în care au fost depistate cele mai multe cazuri din 2015 până în prezent este Catalonia (14), urmată de Euskadi, potrivit datelor Ministerului de Interne, pe baza informațiilor compilate de Poliția Națională, Garda Civilă, Mossos d'Esquadra , Ertzaintza și Poliția Forală.
În aceeași perioadă, forțele de securitate au avut cunoștință de căsătorii aranjate și în Asturias, Insulele Baleare, Castilla-La Mancha, Madrid, Navarra și Comunitatea Valenciană, fiecare cu câte un caz, în timp ce în străinătate au fost depistate două.
Căsătoria forțată este considerată violență sexuală
Considerată violență sexuală, căsătoria forțată este uniunea a două persoane în care cel puțin una dintre ele, de obicei femeia, nu își dă consimțământul deplin și liber și este forțată să se căsătorească din cauza presiunii emoționale, psihologice sau chiar fizice a familiei.
Codul penal spaniol stabilește în articolul 172 bis pedepse cu închisoarea de la șase luni la trei ani și șase luni sau amenzi de la douăsprezece la douăzeci și patru de luni, în funcție de gravitatea constrângerii sau de mijloacele utilizate, pentru cei care forțează o persoană să se căsătorească "cu intimidare sau violență gravă". Pedepsele sunt agravate în cazul în care victimele sunt minore .
În lipsa unor cifre oficiale specifice, diferite studii evidențiază persistența acestei practici în familiile din Senegal, Nigeria, Pakistan, Maroc și în comunitatea romă din România.
Pentru a detecta acest tip de situație, alertele din partea serviciilor sociale și educaționale sunt esențiale pentru a detecta schimbările comportamentale. Pentru că nu este obișnuit ca victimele însele să depună plângeri.
Zeci de cazuri, detectate în ultimii ani
Anul trecut, în Villaverde del Río (Sevilla), unde două familii au convenit ca fiica uneia dintre ele, minoră, să se căsătorească cu un băiat din Zamora, de asemenea minor.
Fata, de naționalitate română, a anunțat o profesoară bătrână cu care era în contact telefonic și aceasta a anunțat Garda Civilă, care a organizat fuga victimei din casă și transferul într-un centru de protecție.
Tot în Zamora, în 2018 a fost zădărnicit un plan orchestrat de un cuplu de români pentru a vinde cele două surori ale sale - de 16 și 17 ani - altor familii pentru 10.000 de euro în fiecare caz. Cinci persoane au fost condamnate în acest caz la pedepse cuprinse între un an și trei ani și jumătate de închisoare, după ce au ajuns la un acord cu Parchetul.
În Valencia, o fată de origine pakistaneză i-a povestit unui prieten că a fost închisă acasă timp de o lună de tatăl ei, care voia să o căsătorească împotriva voinței sale. Tatăl a fost arestat.
Catalonia, în fruntea cazurilor
Potrivit Departamentului de Interne al Generalitat de Catalunya , între 2010 și 2019, Mossos d'Esquadra au asistat 85 de fete și 68 de femei din această comunitate autonomă pentru căsătorii forțate sau pentru că riscau să le sufere.
Numai anul trecut au fost zece fete asistate, cu vârste cuprinse între 20 și 14 ani. Șase dintre ele erau minore.
În patru cazuri, victima însăși a fost cea care a raportat situația sa, în timp ce în alte patru cazuri serviciile sociale au fost cele care au informat Mossos.
În 2020, Generalitat a prezentat un protocol de prevenire a acestor practici pentru a afla cum să le depisteze, cum să intervină și cum să ajute victimele, cu coordonarea tuturor domeniilor de îngrijire; Niște protocoale pe care legea pentru garantarea libertății sexuale vrea să le generalizeze, cunoscută sub numele de legea numai da este da, care ajunge joia aceasta în plenul Congresului.
Două surori catalane au fost asasinate
Cazul celor două surori pakistaneze asasinate, Aneesa și Arooj Abbas, în vârstă de 20 și 24 de ani , este expresia extremă a acestor nunți aranjate. Ele fuseseră căsătorite cu verișoarele lor și doreau să divorțeze de acestea pentru a începe o nouă viață alături de alte cupluri.
Marți, Mossos a luat o declarație tatălui și mai multor rude care locuiesc în Terrassa pentru a afla dacă tinerele au plecat din Catalonia spre țara de origine în mod voluntar sau forțat.
Un unchi și un frate al tinerelor, acuzate de femicid, au mărturisit în Pakistan că acestea au fost ucise pentru "onoare", după ce au cerut divorțul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News