Spania. Ziua Națională a României, sărbătorită în avans la Alcañiz

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Aproximativ 300 de locuitori din Alcañiz au sărbătorit Marea Unire, eveniment care este celebrat în fiecare an de 1 Decembrie. Pentru al doilea an consecutiv, evenimentul a fost îmbrăcat în drapelul tricolor românesc.

Dansuri tradiționale, muzică, gastronomie și unitate. Acesta a fost numitorul comun al sărbătoririi Zilei Naționale a României în Alcañiz. Pentru al doilea an consecutiv, comunitatea românească, rezidentă în Aragon Inferior, s-a adunat pentru a-și sărbători ziua cea mare la târg, o sărbătoare care se celebrează în fiecare an de 1 Decembrie.

Organizată de Asociația Românilor din Aragon Inferior, în colaborare cu administrațiile locale și voluntari, sărbătoarea a fost devansată în calendar pentru a celebra Marea Unire din 1918, când toate provinciile istorice locuite de români au fost unite într-un singur stat, România de astăzi. De această dată nu a mai fost vorba despre unirea teritoriilor, ci despre bucuria obiceiurilor și "unirea oamenilor", peste 300 de compatrioți participând la festivitate.

2. -imagine fara descriere- (ziua-romaniei-alcaniz-aragon-spania-2023-2_45633800.jpg)

Târgul renovat a fost îmbrăcat în albastru, galben și roșu, tricolorul românesc. De la Madrid a venit renumitul grup muzical "Formația Ardealul", precum și două soliste românce: Mirela Rusu și Gabriela Rogoz. Bineînțeles, gastronomia tipică a fost protagonistă alături de aperitive și deserturi deosebite - "gogoși", "cozonac" sau "langoși" -, într-o zi de tradiție și înfrățire.

"Este vorba despre amintirea originilor noastre, despre păstrarea, răspândirea și respectarea obiceiurilor noastre. Suntem o mare comunitate, nu trebuie să uităm niciodată de unde venim. În plus, este important ca cei mai tineri să își cunoască tradițiile și să le vorbească limba", a subliniat Daniel Cheres, președintele Asociației Românilor din Aragon Inferior. Numai în Alcañiz trăiesc aproximativ 1.000 de cetățeni români, ceea ce evidențiază importanța coexistenței și a integrării. "Avem mare grijă de relația pe care o avem cu mediul nostru. Este cel mai mare eveniment pe care l-am avut până acum și a fost important să arătăm respectul reciproc pe care îl avem pentru ambele naționalități", a subliniat Cheres, citat de lacomarca.ro.

A fost o onoare și o plăcere să participăm sâmbătă, 25 noiembrie 2023, în localitatea Alcañiz, la celebrarea Zilei Naționale a României, eveniment organizat de Asociația românilor din Bajo Aragón. Mulțumim pentru invitație domnului Daniel Chereș, președintele Asociației.Mulțumim, de asemenea, Primăriei orașului Alcañiz și domnului primar Miguel Angel Estevan Serrano, pentru primirea călduroasă de la sediul Primăriei, precum și pentru tot sprijinul acordat în vederea organizării acestui eveniment“, este mesajul Consultului României la Zaragoza.

3. -imagine fara descriere- (ziua-romaniei-alcaniz-aragon-spania-2023-3_16578700.jpg)

Românii, „oameni foarte implicați și muncitori“

 

De aceea, a existat o mare prezență instituțională, cu numeroși primari din zonă invitați de asociația românească, pentru a arăta "unirea dintre comunități". Reprezentanta Consulatului României la Zaragoza a fost viceconsulul Mihai Gheorghiu, care a fost primit de către corporația municipală într-un act instituțional în Salón de Cuadros al Primăriei Alcañizano. "Doresc să mulțumesc autorităților spaniole pentru sprijinul constant acordat pentru o cât mai bună integrare a rezidenților români. Este o ocazie foarte specială pentru a reflecta și a spori prietenia dintre țările noastre", a declarat acesta. De asemenea, el a dat asigurări că dintre cele șapte asociații românești din Aragon, cea înființată în Aragonul Inferior este una dintre "cele mai active", în dorința sa de a lucra pentru dinamizarea socio-culturală și pentru difuzarea tradiției și a valorilor naționale.

4. -imagine fara descriere- (ziua-romaniei-alcaniz-aragon-spania-2023-5_65780800.jpg)

La rândul său, primarul orașului Alcañiz, Miguel Ángel Estévan, i-a oferit mai multe cadouri de bun venit: un rever cu stema orașului Alcañiz, ulei din Aragonul Inferior, reprezentând toate localitățile din regiune, și un ghid cu principalele atracții ale capitalei Aragonului Inferior. "Suntem foarte bucuroși să trăim alături de comunitatea românească, sunt oameni foarte implicați și muncitori. Este foarte greu să părăsești o țară și să o iei de la capăt, dar cred că trebuie evidențiată conviețuirea", a declarat primarul în timpul recepției.

Aducerea unui profesor de limbă română, visul comunității românești din Alcañiz

 

După ce autoritățile au ajuns la târg, au fost întâmpinate cu deserturi tradiționale și băutură, așa cum se obișnuiește în țară. Unii dintre compatrioți au purtat cu mândrie costumul tradițional românesc. Cele două imnuri au fost intonate într-o ceremonie solemnă, urmate de o gustare și de multe dansuri precum "hora" sau "sârba", care au durat până în noapte. Asociația românească a avut mai mulți voluntari care au făcut posibil acest eveniment, cărora consiliul de administrație "dorește să le mulțumească în mod special".

Asociația este responsabilă de desfășurarea unor activități dinamice pe tot parcursul anului, cum ar fi expoziții și atelierul tradițional ortodox de pictură a ouălor de Paște. Cu toate acestea, ei au încă o mare provocare în așteptare, la care lucrează de ani de zile: aducerea unui profesor de limba română. De asemenea, ei lucrează pentru ca Alcañiz să devină locul de desfășurare a alegerilor românești din 2024.

5. -imagine fara descriere- (ziua-romaniei-alcaniz-aragon-spania-2023-1_35361000.jpg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel