Supermarketurile "de stat", unde toate produsele sunt vândute la prețuri plafonate. O propunere pentru a proteja cele mai vulnerabile familii de inflație și de prețurile mari, astfel încât cumpărăturile să nu devină niciodată o problemă. Vine din Spania, mai exact de la ministrul bunăstării, Ione Belarra, membru al Podemos, care vrea să deschidă un lanț de supermarketuri publice în care prețurile, mai ales la produsele alimentare, să fie accesibile pentru toată lumea. S-ar putea numi "precios justos" (n.r. preșuri corecte), a sugerat Belarra la un miting electoral. Acestea ar fi, de fapt, vechile alimentare comuniste
Alimentarele erau, în România comunistă, magazine aflate în proprietatea statului, având ca destinație comerțul cu amănuntul de produse alimentare. În anii '70 au fost construite mii de astfel de stabilimente în orașe, de obicei la parterul blocurilor. După căderea comunismului, alimentarele au fost transformate în societăți comerciale cu capital de stat, căzând în cele din urmă pradă speculanților imobiliari.
Supermarketurile de stat, soluția anti-sărăcie găsită de Spania
Criza economică și creșterea prețurilor îi dezavantajează pe mulți oameni. Atât de mult încât unii sunt forțați să renunțe la unele nevoi de bază, cum ar fi cumpărăturile alimentare. Un lanț de supermarketuri publice ar putea, așadar, să-i protejeze pe cei defavorizați din punct de vedere economic și 'să înfrunte oligopolul alimentar condus de patronul Juan Roigi', a reiterat Belarra.
Referirea este la lanțul de supermarketuri Mercadona, acuzat că a crescut prețurile și s-a îmbogățit profitând de situația economică dificilă. Ministrul a denunțat modul în care 40% din piața de distribuție se află în mâinile a doar trei companii, un fel de oligopol care 'face bani în timp ce coșul de cumpărături continuă să crească'.
Spania a lansat în ultimele luni o serie de reforme sociale și câteva măsuri importante în domeniul muncii. De exemplu, ministrul Yolanda Díaz, din partea Partidului Comunist Spaniol, a adoptat o reformă pentru a limita drastic contractele pe durată determinată și a introdus mai multe protecții pentru călăreți.
Săgeți politice din Spania către Giorgia Meloni
Același ministru atacă acum măsurile introduse în schimb de premierul italian, Giorgia Meloni, descrise ca fiind 'împotriva lucrătorilor'. Diaz a declarat că prin ultimul decret guvernul italian a readus 'contractele de doi bani' și a acuzat Vox, partidul de extremă dreapta, că vrea să facă același lucru. "Această doamnă are foarte puțină rușine. Îi ruinează pe muncitorii spanioli și clasa de mijloc și încă mai are tupeul de a pune la îndoială politicile de succes ale primului ministru italian Giorgia Meloni", a scris pe Twitter liderul Vox, Santiago Abascal, împărtășind o postare a partidului care laudă măsurile italiene ale guvernului Meloni.
"Este regretabil că vicepremierul spaniol Yolanda Diaz intervine în viața politică italiană, făcând judecăți inacceptabile asupra alegerilor guvernului. Dificultățile electorale ale partidului ei nu justifică insultele la adresa unui partener și aliat european. Nu așa se colaborează', a comentat, la rândul său, ministrul de externe Antonio Tajani, citat de FanPage.it.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News