De peste zece ani sunt joburi forte bune în acest domeniu, pentru artiștii care s-au specializat în web design sau grafică pe calculator, și care vor să lucreze ca freelanceri. Cei ce vor să câștige bine, fără să plece din România sau cei ce vor să se întoarcă acasă, pot opta pentru o astfel de variantă, dacă au talent și fac un curs de specializare.
Mulți tineri talentați și-au schimbat activitatea și s-au specializat în web design sau grafică pe calculator, după ce au început să apară ofertele de muncă pe site-urile internaționale de tipul freelancer.com. Aceste site-uri afișează cereri și oferte, într-un sistem asemănător cu cel al site-urilor de joburi, punând în contact părțile contractuale. Plata se face, de obicei, prin PayPal, iar contractele, chiar dacă sunt completate online, sunt respectate de ambele părți, deoarece site-ul include și o secțiune pentru cotarea angajatorului și a angajatului, pe fiecare proiect. Principiul transparenței și posibilitatea de cotare și de feedback garantează corectitudinea relațiilor între părți.
Sistemul de punctare seamănă, într-o oarecare măsură, cu cel de la firmele de ride-sharing. Astfel, cei care caută un artist, se vor orienta și în funcție de feedback-urile primite de cei care licitează pentru un job, astfel încât să se asigure că angajează o persoană serioasă, care va executa lucrarea cerută, dar și o persoană talentată care poate face lucrarea respectivă. Pe de altă parte, feedback-ul pentru cei care lansează ofertele este vizibil pentru cei ce vor să preia contractele și care astfel pot să-și dea seama dacă angajatorul este bun platnic.
Soluția pentru freelanceri
Acest tip de relație de muncă a ajutat mulți artiști din întreaga lume să câștige mai bine decât dacă ar fi avut un job full time în același domeniu. Chiar dacă este slab reprezentat în România, freelancingul este foarte apreciat în alte țări ale lumii, fiind considerat absolut firesc, mai ales în domeniul artistic – din care fac parte web designul și grafica pe calculator. În România pătrunde mai greu, mai ales din cauza lipsei de seriozitate a cel puțin uneia dintre părțile contractante. Cei mai nemulțumiți sunt angajatorii care nu au încredere în liber-profesioniști, însă contractele cu angajatori din alte țări sunt suficient de multe și de bine remunerate, în aceste domenii, încât să nu conteze situația pieței din țara noastră.
Unul dintre românii care lucrează în acest sistem, de 12 ani, este Manuel, acum în vârstă de 47 de ani. Șase ani a locuit în Ecuador, lucrând doar prin contracte cu angajatori care căutau freelanceri, pentru proiecte punctuale. Absolvent de studii economice, dar talentat și pasionat de grafică, el s-a specializat, la un moment dat, în acest domeniu și în web design, apoi a găsit oportunități de obținere a unor contracte prin internet, care-i aduceau venituri suplimentare. Mai târziu și-a dat seama că ar putea câștiga mai mulți bani din acest gen de job, decât dacă ar fi continuat să lucreze la program fix și să facă lucrările doar în timpul liber. În plus, acest gen de job îi oferea și libertatea de a schimba oricând țara, toată activitatea depinzând de laptop și de conexiunea la internet.
Mai mulți bani câștigați acasă
„Am plecat în Ecuador, pur și simplu pentru că mi-am dat seama că pot locui pe malul mării, câștigând bani mai mulți decât aveam când lucram la bancă. M-am întors în țară acum doi ani, din motive care nu au legătură cu activitatea profesională. Pe plan profesional, pot spune că nu s-a schimbat nimic, față de perioada în care am locuit în Ecuador. Pentru o scurtă perioadă am stat și în Franța, unde m-am descurcat la fel de bine. Atunci când reușești să satisfaci cerințele clienților și devii cunoscut pe piață, cu un portofoliu bun, veniturile sunt garantate. Acum îmi este foarte ușor să am câștiguri lunare chiar mai bune decât în străinătate, pentru că acasă nu mai am cheltuielile pentru chirie”, explică Manuel.
Cei care lucrează în acest regim spun că cel mai important lucru este curajul de a ieși din zona de confort și de a-ți asuma riscurile pe care le presupune căutarea permanentă a unor contracte. Dar satisfacțiile sunt pe măsură, pentru cei care știu să gestioneze situația, inclusiv în privința plăților de taxe, impozite și contribuții la asigurările de sănătate și la pensie. Veniturile din freelancing, mai ales în grafică și web design, sunt aceleași ca în vestul Europei, SUA sau Canada, dar pot fi câștigate acasă, în România, cu zero cheltuieli pentru chirie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News