„În Italia au avut loc fenomene similare celui întâmplat în Spania.” Edoardo Ferrara, meteorolog la 3bmeteo.com, compară ceea ce s-a întâmplat în zona Valencia cu inundațiile din ultimele săptămâni din nordul Italiei. „Acestea sunt din ce în ce mai frecvente”, precizează Ferrara, „cu intervale de revenire care se scurtează”. Există regiuni mai expuse în Italia? Care sunt acestea și de ce? Iată răspunsurile specialistului.
Ce s-a întâmplat la Valencia?
Ploile excepționale au fost cauzate de un fenomen de furtună auto-regenerantă, care se alimentează pe loc și poate deveni foarte violentă, descărcând cantități mari de apă în aceleași zone, persistând timp de câteva ore. În cazuri extreme, precum cel din Valencia, poate să cadă într-o singură zi o cantitate de ploaie echivalentă cu cea dintr-un an întreg.
Cum funcționează acest fenomen?
Acest tip de furtună este continuu alimentat, de obicei prin confluența vânturilor la nivelurile inferioare, captând umezeală și energie din apropierea mării. Văzut din satelit, fenomenul prezintă adesea o formă de „V” și de aceea este numit V-SHAPED.
Când și unde se produc aceste fenomene?
Ele sunt mai frecvente în apropierea mării și devin mai violente în sezonul de toamnă, când căldura acumulată în Mediterană interacționează cu primele perturbări ce coboară din nordul Europei sau sosesc din Atlantic. Și recentele inundații din Sicilia și Liguria au fost cauzate de furtuni auto-regenerante.
Au crescut fenomenele extreme în ultima perioadă?
Statisticile necesită timp, însă putem afirma că riscul este mai mare într-un mediu mai cald. Într-o atmosferă mai caldă există mai mult vapori de apă și energie la dispoziția furtunilor și/sau sistemelor ciclonice. Inundațiile au existat mereu, dar sunt tot mai frecvente, cu intervale de revenire mai scurte.
De ce cresc în frecvență? Este încălzirea globală un factor?
Da, cu cât atmosfera este mai caldă, cu atât conține mai mulți vapori de apă, deci și mai multă energie disponibilă pentru sistemele de furtună și cicloane, crescând probabilitatea evenimentelor extreme la aceeași configurație barică.
Care sunt regiunile cele mai expuse acestui fenomen în Italia?
Regiunile cel mai expuse sunt cele de la Marea Tireniană, Ionică și Ligurică: Liguria, Toscana, Lazio, Campania, Calabria, Sicilia, Sardinia, Basilicata și Puglia, în special în zonele apropiate de mare. Însă și în alte regiuni pot apărea, deși cu o frecvență mai mică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News