În ultimele zile, în Islanda, au fost înregistrate mii de cutremure și acum există temeri de o erupție vulcanică. Potrivit Agenției de Meteorologie Islandeză IMO, acest lucru ar putea avea loc „în câteva zile”. Din cauza acestei amenințări, în sud-vestul țării a fost declarată stare de urgență. Insula găzduiește zeci de vulcani activi a căror erupție ar putea avea consecințe catastrofale.
A existat deja o erupție vulcanică în apropiere de Reykjavik vara trecută și, probabil, că acest lucru se va întâmpla din nou.
Aproximativ 800 de cutremure au fost înregistrate, vineri, 10 noiembrie, la aproximativ trei kilometri nord de orașul Grindavik din peninsula Reykjanes. Potrivit informațiilor preliminare ale autorității meteorologice, cel mai puternic dintre aceste cutremure a atins o magnitudine de 5,2.
Un drum care leagă Grindavik, care a fost avariat de cutremur, a fost închis. Autoritățile văd o amenințare tot mai mare și iau măsuri pentru a asigura siguranța oamenilor din regiune, relatează hna.de.
În Grindavik, care se află la aproximativ 40 de kilometri de capitala Reykjavik, locuiesc în jur de 120.000 de oameni. Cutremurele au fost resimțite atât în Reykjavik, cât și pe coasta de sud a țării. Potrivit IMO, au fost în jur de 24.000 de cutremure în Peninsula Reykjanes de la sfârșitul lunii octombrie.
Magma s-a acumulat la aproximativ cinci kilometri sub suprafața pământului
Având în vedere seria continuă de cutremure puternice în Islanda, autoritățile avertizează asupra unor seisme și mai intense și a unei potențiale erupții vulcanice. Cutremurele din apropierea orașului Grindavík ar putea deveni și mai puternice și ar putea duce în cele din urmă la o erupție, a avertizat poliția islandeză vineri seară.
Ca măsură de precauție, s-a dispus evacuarea zonei. Se examinează dacă magma se apropie de suprafața pământului. Agenția meteorologică a raportat acumularea de magmă la aproximativ cinci kilometri sub suprafața pământului. Dacă magma se deplasează la suprafață, ar putea declanșa o erupție vulcanică.
Potrivit agenției meteorologice islandeze Vedurstofa, semnele actuale sunt similare cu cele care au precedat prima erupție de la vulcanul Fagradalsfjall în 2021. Activitatea seismică este, de asemenea, comparabilă cu cea dinaintea erupției de acum trei ani. Se așteaptă ca magma să ajungă la suprafața Pământului în zilele următoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News