Meteorologii de la Met Office din Marea Britanie au declarat vineri o urgență națională, emițând o avertizare roșie de "Căldură extremă" pentru anumite părți ale Angliei pentru zilele de luni și marți, săptămâna viitoare, când temperaturile ar putea atinge maxime record.
"Temperaturi excepționale, poate chiar recorduri, sunt probabile luni, apoi din nou marți", a precizează Met Office, într-un mesaj postat pe site-ul oficial și preluat de Reuters.
"Nopțile sunt, de asemenea, de așteptat să fie excepțional de calde pentru Marea Britanie, în special în zonele urbane. Acest lucru este posibil să ducă la un impact pe scară largă asupra oamenilor și a infrastructurii", mai spun specialiștii Met Office.
38,7C, cea mai mare temperatură înregistrată în Marea Britanie
Cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în Marea Britanie a fost de 38,7C, înregistrată în Grădina Botanică a Universității Cambridge pe 25 iulie 2019.
La începutul acestei săptămâni, organismul Agenției de securitate sanitară din Marea Britanie și Met Office au emis o alertă de nivel 3 de căldură-sănătate pentru unele părți ale țării, ceea ce impune serviciilor sociale și de sănătate să ia măsuri suplimentare pentru a proteja persoanele vulnerabile.
Alerta roșie, de nivel 4, este definită pe site-ul web al Met Office ca fiind atinsă "atunci când un val de căldură este atât de sever și/sau prelungit încât efectele sale se extind în afara sistemului de sănătate și de asistență socială. La acest nivel, boala și decesul pot apărea în rândul persoanelor sănătoase și în formă, și nu doar în grupurile cu risc ridicat".
Calitatea aerului se va înrăutăți în Europa
Calitatea aerului se va înrăutăți odată cu valul de caniculă din Europa, potrivit OMM.
Valul de caniculă din Europa va reține poluanți atmosferici, ceea ce va duce la degradarea calității aerului, în special în orașe, a declarat vineri un oficial al Organizației Meteorologice Mondiale, conform Reuters.
"Atmosfera stabilă și stagnantă acționează ca un capac pentru a capta poluanții atmosferici, inclusiv particule", a declarat Lorenzo Labrador, responsabil științific al OMM, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva.
"Acestea au ca rezultat o degradare a calității aerului și efecte negative asupra sănătății, în special pentru persoanele vulnerabile".
-------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News