Într-o declaraţie comună de la finalul summitului Organizaţiei Conferinţei Islamice (OCI) de la Mecca, liderii au cerut ţărilor care şi-au mutat ambasadele la Ierusalim să regândească mişcarea, despre care ei susţin că a constituit "o gravă încălcare a legii internaţionale şi a legitimităţii internaţionale".
Preşedintele american Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului în decembrie 2017, încălcând decenii de protocol recunoscut, şi în mai 2018 a mutat ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Guatemala a urmat la puţin timp după aceea.
Premierul României dă înapoi pe tema mutării ambasadei
În martie, premierul Viorica Dăncilă a anunţat, în cadrul unui eveniment în SUA, că România îţi va muta ambasada de la Tel Aviv la Iersalim. Aeasta şi-a retras ulterior declaraia spunând că a fost "o opinie personală".
Recent, Dăncilă a fost întrebată despre acest subiect, dacă se va mai muta sau nu ambasada. Premierul a spus că , că decizia aparţine preşedintelui Klaus Iohannis şi că trebuie să existe o decizie politică în acest sens.
Contextul tensiunilor din Ierusalim
Ierusalimul este revendicat atât de israelieni, cât şi de palestinieni drept capitala lor şi decizia SUA a fost ferm condamnată de palestinieni, care au afirmat că SUA nu se mai poate prezenta drept un mediator neutru între cele două părţi.
"Palestinienii au dreptul de a-şi obţine drepturile lor naţionale inalienabile, inclusiv dreptul la autodeterminare şi la înfiinţarea unui stat palestinian independent şi suveran", se mai menţionează în declaraţia finală.
Reuniunea a fost al treilea summit internaţional care s-a desfăşurat în Arabia Saudită de joi. Liga Arabă şi Consiliul pentru Cooperare al Golfului s-au reunit pentru întâlniri de criză la Mecca joi seară, în contextul tensiunilor regionale în creştere din cauza Iranului, şi au făcut apel la Teheran să respecte suveranitatea statelor arabe şi să nu se mai amestece în afacerile altor ţări.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News