Începerea discuțiilor de aderare are loc după ce Macedonia de Nord și Bulgaria au semnat duminică o propunere franceză care ar face din macedoneană o limbă oficială în UE, precum și alte garanții.
Parlamentul macedonean de Nord a votat sâmbătă în favoarea propunerii, deschizând calea pentru ca Bulgaria să ridice dreptul de veto asupra aderării țării la blocul comunitar.
Statele membre ale UE "tocmai au convenit să deschidă negocierile de aderare cu Albania și Macedonia de Nord!", a scris pe Twitter premierul ceh Petr Fiala, a cărui țară deține președinția rotativă a UE.
'Am făcut încă un pas important pentru a apropia Balcanii de Vest de UE', a adăugat el după ce a fost aprobat undă verde în cadrul unei reuniuni a emisarilor UE la Bruxelles, conform Daily Mail.
Bulgaria a acceptat aderarea Macedoniei de Nord la UE, după mai multe dispute
Bulgaria, membră a UE, a blocat până de curând orice progres pentru aceste negocieri de aderare, acuzând guvernul Macedoniei de Nord că nu respectă legăturile culturale, lingvistice și istorice comune.
Disputa a blocat, de asemenea, încercarea Albaniei de a deveni membră a blocului celor 27 de națiuni, din cauza unei politici de lungă durată care prevede ca ambițiile ambelor țări de a adera la UE să fie tratate împreună.
Concesiile presupun ca Macedonia de Nord să recunoască minoritatea bulgară în constituția sa, să recunoască faptul că limba macedoneană provine din bulgară și să interzică discursul instigator la ură.
Însă acordul din parlamentul Macedoniei de Nord a fost departe de a fi unanim, iar parlamentarii opoziției s-au abținut de la vot și au ieșit din sală.
Skopje a fost zguduită de proteste nocturne din cauza propunerii franceze pentru luna iulie, deoarece elementele naționaliste din țară se revoltă împotriva a ceea ce consideră a fi concesii făcute țărilor vecine care le afectează identitatea națională.
În 2017, Macedonia de Nord - fostă doar Macedonia - a rezolvat o altă dispută de lungă durată, de data aceasta cu vecinul din sud, Grecia, cu privire la numele țării.
Grecia a pus veto la aderarea Macedoniei la UE
Grecia a considerat că Macedonia este un nume grecesc pe care Macedonia l-a uzurpat în calitate de țară slavă și a pus veto la aderarea sa la UE din această cauză.
S-a ajuns la un compromis privind redenumirea țării în Macedonia de Nord, iar Grecia a renunțat la opoziție, dar Bulgaria a intervenit cu un nou veto și o nouă rundă de nemulțumiri.
Dar, cu opoziția internă pusă deoparte, miniștrii de externe din Bulgaria și Macedonia de Nord s-au întâlnit duminică la Sofia pentru a discuta următoarele etape ale procesului de aderare a Macedoniei de Nord la UE.
Ambele țări au căzut de acord asupra unor 'măsuri extrem de ambițioase pe termen scurt și lung, care, în practică, au ca scop rezolvarea multora dintre problemele deschise', a declarat presei ministrul bulgar de externe, Teodora Genchovska.
'Bulgaria este țara care sprijină cel mai puternic integrarea europeană a Republicii Macedonia de Nord și a Albaniei; prin urmare, le dorim succes pe calea pe care și-au dorit de mult timp să o urmeze. Cu eforturi comune și cu sprijinul nostru, ei vor ajunge la ceea ce cetățenii Republicii Macedonia de Nord își doresc cel mai mult să ajungă - aderarea la UE', a spus Genchovska.
Omologul ei, Bujar Osmani, a declarat că țara sa contează pe sprijinul Bulgariei și și-a exprimat speranța că legăturile bilaterale intră într-o nouă etapă.
'Este o oportunitate istorică pentru noi faptul că, după 17 ani cu statutul de țară candidată la aderare, Republica Macedonia de Nord are ocazia de a începe negocierile cu UE', a spus Osmani.
Macedonia de Nord va începe marți negocierile de aderare cu UE, a anunțat sâmbătă premierul său
Adunarea Națională a Bulgariei a aprobat deja propunerea franceză, dar legislatorii au stabilit condiții suplimentare pentru a fi de acord cu aderarea Macedoniei de Nord la UE.
Acestea au inclus protecția bulgarilor care trăiesc în Macedonia de Nord prin includerea lor în constituția sa pe picior de egalitate și neasumarea faptului că Bulgaria va recunoaște macedoneana ca limbă separată de bulgară.
Însă multe persoane din Macedonia de Nord sunt indignate de aceste concesii.
'Nu vrem ca cineva să ne distrugă istoria, viitorul, pentru că suntem macedoneni', a declarat pentru Al Jazeera protestatarul Robert Cvetkovski la un miting la Skopje.
'Bulgaria a spus că limba noastră este bulgară. Ne-au schimbat numele cu câțiva ani în urmă. Suntem aici pentru că nu ne place acest lucru. Suntem macedoneni și vorbim macedoneană', a spus studenta Tijana Stojanovska.
Mărimea comunității bulgare din Macedonia de Nord este o problemă de dispută. Datele oficiale de la recensământul din 2021 o plasează la 3.504 persoane, adică aproximativ 0,2% din populație.
Bulgaria a pus la îndoială această cifră, menționând că aproximativ 90.000 dintre cele aproximativ 2 milioane de persoane din Macedonia de Nord au primit dublă cetățenie bulgară în ultimele două decenii, pe baza rădăcinilor familiale. Alte aproximativ 53.000 de cereri sunt în curs de soluționare.
Acordul ar debloca, de asemenea, începerea negocierilor pentru Albania, un alt stat vecin care speră să intre în UE. Perspectivele de aderare la UE ale țărilor din Balcanii de Vest au primit o atenție sporită în urma eforturilor blocului de a apropia Ucraina după invazia rusă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News