"Nu putem confirma folosirea de agenţi chimici în acest moment", a declarat acesta presei, sub acoperirea anonimatului.
Oficialul a adăugat că SUA nu au informaţii în sprijinul deplasării de agenţi chimici de către Rusia în Ucraina sau în apropierea ei.
Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a spus că guvernul său examinează informaţii neverificate în sensul că Rusia ar fi putut folosi arme chimice în timpul asaltului de la Mariupol.
Preşedintele american Joe Biden a afirmat luna trecută că acuzaţiile nefondate ale Rusiei conform cărora Kievul deţine arme biologice şi chimice sugerează faptul că preşedintele rus Vladimir Putin are în vedere utilizarea unor astfel de arme în Ucraina, aminteşte Reuters.
Producerea, folosirea şi stocarea de arme chimice sunt interzise de Convenţia privind armele chimice din 1997.
Luni, Marea Britanie şi-a exprimat temerea că forţele preşedintelui rus ar putea să utilizeze muniţii cu fosfor alb (WP) la bombardarea portului ucrainean Mariupol, o analiză a serviciilor de informaţii britanice menţionând că acest tip de exploziv a fost deja folosit de Rusia în regiunea Doneţk din estul Ucrainei. Fosforul alb nu este interzis de Convenţia privind armele chimice, notează Reuters.
Bilanț negru: 21.000 de civili uciși în Mariupol. Șeful regiunii Donețk: Orașul este în continuare sub asediu
Potrivit datelor preliminare, în Mariupol au murit până la 22.000 de civili, a anunțat șeful administrației de stat din Donețk, Pavel Kirilenko, scrie UNN.
„Situația din Mariupol face dificilă numărului tuturor victimelor, deoarece orașul este, în continuare, sub asediu și blocaj", a spus Kirilenko. "Acum vorbim de 20.000 până la 22.000 de morți în Mariupol", a adăugat el.
Potrivit șefului Administrației Regionale de Stat, vorbim de zeci de mii de victime, dar până acum este imposibil să se cunoască numărul exact.
Kifrilenko a amintit, de asemenea, că ocupanții ruși au blocat ieșirea din oraș pentru populația civilă. Potrivit acestuia, invadatorii folosesc crematorii portabile pentru a distruge cadavrele ucrainenilor uciși, ca să ascundă crimele.
eri, batalionul Azov a acuzat Rusia că a folosit arme chimice în Mariupol. Nu se știe câți soldați au fost răniți, dar șefii batalionului au transmis că luptătorii săi au suferit răni ușoare, inclusiv dificultăți de respirație.
Viceprimarul Mariupolului, Serghei Orlov, a anunțat că membrii consiliului orașului au confirmat „otrăvirea chimică” de la o dronă rusească.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News