EXCLUSIV  Statul german plătește taxiul elevilor pentru a merge la școală: "Trebuie să facă tot posibilul ca toți elevii să meargă la școală”

Alexandra Curtache |
Data publicării:
În Germania, la școală cu taxiul, în România pe jos sau deloc. Erich Mocanu:„ Statul trebuie să facă tot posibilul ca toți elevii să meargă la școală” / Foto: Unsplash
În Germania, la școală cu taxiul, în România pe jos sau deloc. Erich Mocanu:„ Statul trebuie să facă tot posibilul ca toți elevii să meargă la școală” / Foto: Unsplash

Erich Mocanu, un român stabilit de peste 20 de ani în Germania spune că fiul său ajunge la școală cu taxiul plătit de statul german. 

Erich Mocanu a deschis un subiect extrem de important, mai exact facilitățile pe care ar trebui să le ofere orice stat pentru elevi, pentru ca aceștia să își poată îndeplini misiunea de a veni la școală. Mai exact încă de la pixuri și caiete gratis, lucru care nu există nici în Germania și până la transportul asigurat copiilor pentru a fi aduși la școală. 

Categoria din urmă este la poli opuși în cele două țari. Dacă în România chiar o asociație de-a lui Erich Mocanu face un efort pentru a plăti un microbuz pentru a face posibil transportul mai multor copii din Timiș spre școală, în Germania statul plătește chiar taximetriști pentru ca elevii aflați foarte departe să poată fi prezenți la ore.

„Văd în România, și văd de ani de zile de când mă ocup de ajutorul familiilor mai sărace, mai nevoiașe din România, văd că învățământul este pe o parte obligatoriu, dar pe de altă parte nu oferă nimic copiilor, nu îi duce la școală. Ar trebui să le pună primarii autobuze, taxiuri.”, spune Erich Mocanu.

 

Statul german plătește taxiul să vină copii la școală 

 

„Fiul meu, de exemplu, locuiește la 15 kilometri de școală în Germania și în fiecare dimineață este luat de un taxi. De ce? Pentru că linie de autobuz nu este. Și pentru șase copii care locuiesc aici în regiune, a trimis școala sau Ministerul Învățământului un taxi, care în fiecare dimineață vine și îi ia de acasă, iar după masă îi aduce acasă.

Menționez că nu este vorba despre un autobuz școlar. Aici în zona noastră vine chiar un taxi. După ce duce copiii la școală se duce la muncă în treaba lui, așteaptă clienții pe stradă. E galben, sus pe el scrie taxi.

Există, da, și autobuze de 50 de locuri, și de 21 de locuri sau  de 16 locuri, doar că aici pe satele noastre, nu avea rost să aducă un ditamai autocarul, pentru că nici nu aveau de ce pentru șase, șapte copii. ”, explică Erich Mocanu.

 

Statul ar trebui să cumpere inclusiv pixuri și caiete pentru elevi

 

„Este obligatoriu, scrie în constituția noastră. Statul trebuie să facă tot posibilul ca toți elevii, toți copiii din România să meargă la școală. Pentru că școala este obligatorie. Ce face statul? Dacă o luam radical, exact cum scrie și în lege și în constituție, statul trebuie să-i dea și pixuri copilului, și caiete, nu trebuie să-l pui pe părinte să cumpere toate astea.

Dar chestia asta nu se întâmplă nici în Germania, și aici părinții trebuie să cumpere tot. Dar dacă o luăm radical, dacă tot obligi copiii să meargă la școală, dă-le posibilitățile atunci. 

Am copii la care noi personal din organizația noastră le plătim de ani de zile în Timiș microbuzul să poată să meargă la școală. Altfel iarna, ar merge câte opt km pe jos în zăpadă. Este inacceptabil, de ce eu trebuie să o fac și de ce nu o face statul. Și asta nu e doar în Banat este peste tot în România.”, mai punctează Erich Mocanu.

 

Cum funcționează sistemul cu taxiul

 

„Aici la noi se folosește Ministerul Regional de Învățământ, el face contractele cu firmele de transport și atunci școala se uită întotdeauna la începutul semestrului să vadă câți copii am în regiunea aia și cu ce pot ajunge ei la școală, iar lista o trimite la Ministerul Învațământului. De aici ei fac turele și tot ei plătesc și transportatorii. Școala doar face protocolul, în rest se ocupă statul.

Există în orașele mari de exemplu, unde sunt autobuze sau tramvaiuri sau metrou și ai posibilitatea să plătești o sumă de transport ca părinte. Mai exact părinții plătesc o parte mică și școala restul. Dar dacă tu chiar nu ai bani, depui o cerere și ți se preiau de stat toate costurile. Noi copilului nostru nu îi plătim nimic. Noi stăm la țară, spre graniță de Cehia și Austria, într-un orășel cu 100 de locuitori.”, spune Erich. 

Statul german chiar vrea intr-adevar ca toti copii sa mearga la scoala, face ceva. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel