Statul român ar putea să plătească alături de Gheorghe Moroşanu pentru tragedia de la Oneşti

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
sursa foto: Cristi Popovici / Facebook
sursa foto: Cristi Popovici / Facebook

Rudele celor două victime ucise de Gheorghe Moroşanu, cei doi muncitori luaţi ostatici în apartamentul din Oneşti, vor cere în instanţă ca Poliţia Română să le plătească despăgubiri în solidar cu criminalul, în urma constituirii ca părţi civile în procesul penal. 2 milioane de euro vor cere urmaşii unuia dintre cei doi muncitori, atât din partea lui Gheorghe Moroşanu, cât şi din partea statului român.

Fratele unui dintre cei doi muncitori ucişi de Gheorghe Moroşanu în urma intervenţei eşuate a poliţiştilor din Oneşti, cumnata şi nepoţii celui decedat solicită despăgubiri morale, anunţă avocatul Adrian Cuculis.  

Rudele acestuia vor ca criminalul Gheorghe Moroşanu să răspundă în solidar cu Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi cu Poliţia Română.  

„S-au făcut primele cereri în dosarul « Oneşti » de constituire că parte civilă. Fratele uneia dintre victimele omorâte în apartamentul din Oneşti de către Moroşanu, solicită de la poliţiştii implicaţi în operaţiunea de «salvare», dar şi de la conducerea Poliţiei şi Minister, alături de Moroşanu, plata unor daune de 2.000.000 de euro cu titlu de despăgubiri morale. Defalcarea sumelor este următoarea: 1.000.000 de euro - Paul (fratele decedatului), 500.000 de euro - soţia lui Paul (cumnata), câte 250.000 de euro pentru fiecare copil (implicit nepot de frate)”, anunţă avocatul Adrian Cuculis, potrivit Adevărul.  

Potrivit reprezentanţilor IGPR, poliţiştii de la faţa locului ştiau starea de pericol în care se aflau cele două victime, pentru că le-au văzut cu mâinile legate, ştiau despre ameninţări şi aveau toate indiciile necesare pentru o intervenţie în forţă.

 

Raportul IGPR: de ce a eşuat opreaţiunea poliţiştilor

 

Adjunctul inspectorului general al Poliţiei Române, chestor de poliţie Florentin Brăcea, a enumerat problemele intervenţiei de la Oneşti într-o conferinţă de presă la care au participat şi chestorul Eduard Miriţescu, şeful IGPR, şi Alexandru Scurtu, directorul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale.  

„Ca o primă concluzie, în cadrul gestionării sesizării din data de 1 martie, poliţiştii din Bacău nu au documentat corespunzător autorul cu privire la existenţa antecedentelor penale (...) şi ameninţările transmise anterior. (…) Pe numele său erau mai multe dosare penale pentru fapte cu violenţă, unul dintre dosare chiar în acest an”, a afirmat Brăcea.  

„Adjunctul şefului Poliţiei Bacău nu s-a deplasat la faţa locului. Din verificările efectuate a reieşit şi faptul că modul relaţionare între factorii de decizie care au gestionat evenimentul a fost unul defectuos (...) negociatorul nu a fost informat cu privire la dialogul telefonic al autorului cu operatorul de la 112 şi nu a cunoscut eventualele revendicări formulate de acesta”, a adăugat adjunctul Poliţiei Române.

 

Nu au fost respectate procedurile, raportarea a fost defectuoasă

 

Acesta a precizat că poliţiştii din Bacău aveau toate elementele unei intervenţii în forţă. „Ştiau că era o stare de pericol evident”, a spus chestorul.   

De asemenea, adjunctul Poliţiei Române a precizat că nu au fost respectate nici procedurile legale de anunţare a unui astfel de eveniment. 

„Datele transmise către IGPR au fost incomplet, eronate şi transmise cu întârziere”, au mai precizat oficialii Poliţiei Române. Aceştia au explicat că pe numele bărbatului au fost deschise, de-a lungul timpului, mai multe dosare penale, inclusiv pentru fapte comise cu violenţă, lucru care nu a fost transmis la Bucureşti. „S-a transmis că un bărbat fără antecedente penale şi fără probleme psihice ameninţă două persoane”, a precizat Florentin Brăcea. 

 

Intervenţie eşuată a forţelor de ordine

 

Pe data de 1 martie, doi muncitori în vârstă de 36 şi 52 de ani care renovau un apartament în Oneşti au fost ucişi de către fostul proprietar, în vârstă de 68 de ani, supărat că fusese evacuat. Bărbatul i-a ucis cu un cuţit. Crimele au avut loc după ce agresorul i-a sechestrat şi legat pe cei doi, în balconul locuinţei. Poliţia a deschis focul pentru a intra în apartament, după ce negocierile dintre agresor şi forţele de ordine au eşuat, la capătul a mai bine de şase ore. Agresorul a fost rănit, fiind spitalizat.  

Ulterior, conducerea Poliţiei Judeţene Bacău şi a Poliţiei Oneşti a fost demisă şi a fost sesizat Parchetul pentru neglijenţă în serviciu, a anunţat ministrul de Interne Lucian Bode.  

Din cercetările ulterioare a rezultat că agresorul - Gheorghe Moroşan - avea asupra sa un cuţit cu lama de 27 de centimetri, spray paralizant şi 10 coliere autoblocante cu care apoi şi-a imobilizat victimele. El a început să lovească victimele, cu cuţitul, după ce unul dintre muncitori l-a lovit cu piciorul, conform procurorilor.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel