„Proiect finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni" iunie - octombrie 2024
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  ȘtiriDiaspora încheie proiectul "Tradiții românești în diaspora"

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
captura video
captura video

Proiectul „Tradiții românești în diaspora”, derulat de StiriDiaspora.ro în perioada 1 iunie – 30 octombrie 2024, a ajuns la final, lăsând în urma sa un portofoliu valoros de tradiții și obiceiuri românești care au fost prezentate și accesibile românilor din întreaga lume. Valoarea finanțării obținute este de 282.100 lei. Proiectul, finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, a reușit să creeze un mediu propice de dialog între românii din diaspora și cei din țară, contribuind totodată la consolidarea relațiilor dintre reprezentanții mediului asociativ și autorități.

În cadrul proiectului, au fost realizate emisiuni, dezbateri și materiale informative care au facilitat dialogul între românii stabiliți în străinătate și diverse autorități și personalități din România – de la specialiști în folclor, meșteșugari și literați, până la reprezentanți ai bisericii și ai centrelor culturale. Proiectul a reușit să implice în mod activ comunitățile din diaspora, oferindu-le ocazia de a redescoperi tradițiile și obiceiurile românești, dar și de a contribui cu povești și experiențe proprii.

Totodată, prin intermediul proiectului ,,Tradiții românești în diaspora”, am încercat să sprijinim românii din străinătate să redescopere tradițiile și obiceiurile românești, să sprijinim românii care au copiii născuți în diaspora să-i poată informa pe cei mici cu privire la tradiții și datini, dar și să creăm un climat de permanent dialog în ceea ce privește conservarea tradițiilor românești.

Nu în ultimul rând, în cadrul acestui proiect am încurajat românii din diaspora să fie mândri de tradițiile, obiceiurile, sărbătorile și datinile lor și să le popularizeze în comunitățile țărilor în care trăiesc, dar și să mijlocim legătura românilor din diaspora și a caselor românești de cultură din diaspora cu centre culturale din România și cu tezaure vii.

Tradițiile și obiceiurile continuă să joace un rol important în viața românilor din străinătate

 

În cadrul proiectului ,,Tradiții românești în diaspora”, românii de peste hotare au fost parte activă în dialogul despre tradiții, sărbători și obiceiuri, pe care l-am mijlocit în calitatea noastră de facilitatori de comunicare. Românii din diaspora au dialogat cu cei din țară, fie că vorbim despre orășeni, săteni, meșteri, creatori, literați, clerici, culegători de folclor și alte persoane care pot întregi acest valoros peisaj identitar.

Printre realizările notabile ale proiectului se numără și crearea unei arhive virtuale care va rămâne disponibilă online pe site-ul StiriDiaspora.ro în secțiunea dedicată. Această arhivă conține informații detaliate despre tradiții, obiceiuri și sărbători românești menite să sprijine cititorii în înțelegerea și păstrarea identității lor culturale. Conținuturile media realizate în cadrul proiectului au fost difuzate la scară largă, atât în România, cât și în străinătate, oferind acces facil la informații de valoare.

Acest proiect ne-a arătat cât de puternică este legătura dintre românii de pretutindeni și valorile culturale ale țării noastre. Am reușit să aducem împreună comunități de români din diverse colțuri ale lumii, să-i ajutăm să-și redescopere tradițiile și să încurajăm transmiterea acestora către generațiile următoare. Suntem mândri de rezultatele obținute și de implicarea activă în cadrul dezbaterilor, atât a românilor din diaspora, cât și a reprezentanților autorităților statului.

Pentru a asigura o accesibilitate cât mai mare a informațiilor, toate materialele sunt disponibile într-o secțiune separată a site-ului: https://www.stiridiaspora.ro/traditii-romanesti-in-diaspora.html .

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel