„Proiect finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni" iunie - octombrie 2024
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  ȘtiriDiaspora.ro organizează prima ediție a dezbaterii "Tradiții românești în diaspora"

Gabriela Ungureanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Vineri, începând cu ora 13.00, ȘtiriDiaspora.ro organizează dezbaterea "Tradiții românești în diaspora - Ediția I". Evenimentul se va desfășura în sistem hibrid și va fi transmis LIVE pe platformele DCNewsTV, DCNews și ȘtiriDiaspora. 

ȘtiriDiaspora.ro organizează prima ediție a dezbaterii "Tradiții românești în diaspora" din cadrul proiectului "TRADIȚII ROMÂNEȘTI ÎN DIASPORA" în data de 28 iunie 2024, în sistem hibrid, începând cu ora 13:00 (ora locală a României). Evenimentul va fi transmis LIVE pe platformele DCNewsTV, DCNews și ȘtiriDiaspora, dar și paginile de Facebook și canalele YouTube ale acestora.

 

Dezbaterea va fi moderată de Gabriel Nuță-Stoica, redactor-șef adjunct ȘtiriDiaspora, iar Flaviu Predescu, scriitor și realizator emisiuni DC News și ȘtiriDiaspora, va avea cuvântul de deschidere. Dezbaterea își propune să abordeze teme precum importanța tradițiilor românești în cele mai mari comunități de români din diaspora, rolul educației și al familiei în transmiterea tradițiilor dar și principalele dificultăți în menținerea tradițiilor într-un mediu cultural diferit.

Dezbaterea Tradiții românești în diaspora, întrebări esențiale

 

Totodată, în cadrul dezbaterii, invitații vor încerca să răspundă la următoarele întrebări:

Cum pot comunitățile românești să inoveze și să adapteze tradițiile pentru a le face relevante în contextul actual?

Ce rol joacă evenimentele culturale și educația în promovarea tradițiilor românești în diaspora?

Cum pot colabora comunitățile românești din diaspora cu autoritățile locale pentru a susține tradițiile?

Cum pot colabora autoritățile românești cu instituțiile internaționale și cu alte state pentru a promova cultura și tradițiile românești în diaspora? 

Reprezentanți ai statului, față în față cu reprezentanții mediului asociativ din diaspora 

 

Lista invitaților care vor participa la dezbaterea "Tradiții românești în diaspora - Ediția I":

 

-  Diana-Ștefana BACIUNA, Secretar de stat Ministerul Culturii

-   Vlad PUFU, Președinte Comisia pentru cultură şi media, Senatul României 

-   Valentin-Ilie FĂGĂRĂŞIAN, Vicepreședinte Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, Camera Deputaților

-  Radu COSMA, Director Direcţia proiecte pentru diaspora şi comunităţi istorice, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

-   Liviu Sebastian JICMAN, Președinte Institutul Cultural Român

-   Geanina ABUL HAIJA, Președinte Asociația Iordaniano-Română pentru Cultură

-   Luiza DICULESCU, Jurnalist și Responsabil comunicare Grupul Vatra din Torino

-   Valeriu BARBU, Fondatorul Cenaclului românesc de la Roma

-   Gelu VLAȘIN, Scriitor, promotor cultural și jurnalist

-   Ramona Sandrina ILIE, Freelancer și jurnalist cultural pe temele Orientului

-   Lucian ROMAȘCANU, Membru Comisia pentru cultură şi media, Senatul României

Contextul unei dezbateri importante pentru românii din străinătate

 

Cifrele oficiale publicate de instituțiile statului arată că în diaspora sunt 5.7 milioane de români, însă neoficial există cel puțin 8 milioane. Emigrarea definitivă nu reprezintă o schimbare doar din punct de vedere demografic, ci o realitate umană care afectează atât românii care pleacă peste hotare, cât și societatea pe care o lasă în urmă. Pentru românii din diaspora sentimentul de dor de casă este de cele mai multe ori copleșitor. Astfel, tradițiile și obiceiurile românești, precum sărbătorile religioase, obiceiurile folclorice, gastronomia, folclorul, dansurile și meșteșugurile capătă frumusețe tocmai prin multitudinea datinilor, credințelor și obiceiurilor strămoșești, având puterea, alături de limbă, să aducă laolaltă românii, indiferent de zona geografică de proveniență, pentru a-i face să se bucure împreună și să-și aline dorul de locurile și oamenii dragi.

Sărbătorile și tradițiile reprezintă motivele principale pentru care românii se întorc periodic acasă, dar și motive temeinice de a se întâlni peste hotare, în țările în care trăiesc, pentru a se bucura împreună de cea mai bună formă de românism.

În ultimii ani, diaspora românească a devenit tot mai conștientă de importanța păstrării tradițiilor și obiceiurilor și de necesitatea de a le transmite viitoarelor generații, însă adesea este pusă în fața provocărilor legate de conservarea identității culturale într-un mediu multicultural. Scopul dezbaterii este de a sprijini românii aflați în afara granițelor să redescopere tradițiile și obiceiurile românești și de a crea un climat de permanent dialog și comunicare între autoritățile din România cu românii din diaspora, în ceea ce privește conservarea tradițiilor și menținerea identității culturale.

Autoritățile române pot juca un rol crucial în sprijinirea comunităților românești din afara granițelor în eforturile lor de a promova și păstra tradițiile și cultura națională. În plus, organizarea și participarea la evenimente culturale românești în diaspora contribuie la consolidarea și promovarea tradițiilor și valorilor culturale românești în afara granițelor naționale.

Începând cu luna iunie 2024, Știridiaspora.ro inițiază o serie de dezbateri pe tema tradițiilor românești în diaspora, parte integrată a proiectului „Tradiții românești în diaspora”, proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Prima ediție a dezbaterii arată o perspectivă generală asupra tradițiilor și obiceiurilor românești în diaspora și asupra modului în care acestea sunt păstrate. În următoarele dezbateri vom trata punctual aspectele care pun în relief originalitatea tradițiilor, obiceiurilor și sărbătorilor românești, privite ca element identitar fundamental.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel