Ţara care este îndemnată să facă stocuri de lumânări, în cazul în care Rusia taie gazul

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Ţara care este îndemnată să facă stocuri de lumânări, în cazul în care Rusia taie gazul
Ţara care este îndemnată să facă stocuri de lumânări, în cazul în care Rusia taie gazul

Elveţia şi-a propus să se alăture ţărilor care fac economie la energie pentru a trece mai uşor peste iarna care urmează.

În plus, au sfătuit cetăţenii să îşi facă stocuri de lumânări, ca să nu stea pe întuneric, în cazul penelor de curent. 

Clădirile publice din Germania vor fi încălzite la maxim 19 grade Celsius la iarnă pentru a face economii

Germania urmează să scadă la maxim 19 grade Celsius în această iarnă încălzirea în toate clădirile publice prevăzute cu termostat, mai puţin în spitale şi instituţii sociale.

Clădirile publice vor putea fi încălzite doar la o temperatură de maximum 19 grade Celsius, clădirile şi monumentele nu vor mai fi iluminate noaptea şi panourile publicitare nu vor fi iluminate, a declarat ministrul Robert Habeck pentru ziarul Sueddeutsche Zeitung.

În iulie, Habeck a prezentat un nou pachet de securitate energetică pe fondul unei scăderi accentuate a aprovizionării cu gaze ruseşti. Atunci, s-a precizat că este important să se reducă consumul de gaze la companii, clădirile de birouri şi în gospodăriile private.

 

Germania pledează pentru realizarea unui gazoduct care să lege Peninsula Iberică de Europa Centrală

 

Cancelarul german Olaf Scholz a pledat joi pentru construirea unei conducte de gaze naturale între Portugalia şi Europa Centrală, de care în prezent ar fi mare nevoie în contextul crizei energetice rezultate în urma războiului din Ucraina, iar în perspectivă ar ajuta eforturile UE de reducere a dependenţei sale energetice faţă de Rusia.

''M-am interesat mult de o conducă care astăzi ne lipseşte enorm de mult, şi anume o conductă pe care ar fi trebuit să o construim între Portugalia, Spania, prin Franţa şi până în Europa Centrală'', a spus Scholz, potrivit AFP, la o conferinţă de presă la care a participat după ce şi-a încheiat vacanţa estivală.

''Am propus să abordăm un asemenea proiect pe lângă omologii mei spaniol (Pedro Sanchez) şi portughez (Antonio Costa), dar şi în discuţiile cu preşedintele francez (Emmanuel Macron) şi cu preşedinta Comisiei Europene'', Ursula von der Leyen, a precizat Scholz, fără a oferit alte detalii despre iniţiativa pe care a sugerat-o.

Ideea unui gazoduct, denumit MidCat, a fost lansată în anul 2013 şi acesta ar fi urmat să lege regiunea spaniolă Catalonia de sud-estul Franţei. Dar în lipsa unui acord privind finanţarea şi a unui sprijin real din partea Franţei, care atunci nu era deplin convinsă de utilitatea proiectului, în 2019 acesta a fost în cele din urmă abandonat.

În plus, un studiu de fezabilitate comandat de Comisia Europeană concluzionase în 2018 că o asemenea infrastructură, cu un cost estimat de peste 440 de milioane euro, nu ar nici rentabilă şi nici necesară.

Ministrul spaniol al economiei, Nadia Calvito, s-a declarat anul acesta în martie favorabilă relansării proiectului, insistând însă că un asemenea interconector ar trebui să privească şi transportul ''hidrogenului verde''.

Problema securităţii energetice a Germaniei, ţară foarte dependentă de gazul rusesc, devine tot mai acută pe măsură ce Rusia îşi diminuează livrările de gaze către Europa ca represalii după sancţiunile ce i-au fost impuse de UE în urma agresiunii asupra Ucrainei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel