Nebulizatoarele, unul dintre echipamentele necesare pentru obținerea acreditării Direcției de Sănătate Publică (DSP), sunt foarte greu de procurat de la firmele furnizoare şi încă nu este clar ce fel de aparate trebuie folosite.
„La una dintre firmele furnizoare lista de aşteptare este de 500. Avem nebulizatoare care sunt certificate ca aparatură medicală şi avem şi nebulizatoare de alt uz, nu sunt bine definite caracteristicile pe care trebuie să le aibe nebulizatorul", spune medicul Ion Nicolescu.
În alte ţări europene nebulizarea nu este însă obligatorie.
„După fiecare pacient într-un interval de o oră, o oră şi ceva după ce s-a făcut nebulizarea, aerisirea, acel cabinet nu mai poate fi folosit", explică dr. Nicolescu.
Toate echipamentele impuse de autorităţi în cabinet sunt foarte scumpe şi foarte greu de procurat. Pacienţii trebuie să achite şi costul acestora, care este în jur de 400 de lei per pacient, în afară de costul urgenţei.
„Cei care pot implementa normativele de lucru sunt blamaţi şi de către colegi, şi de care pacienţi că impun astfel de preţuri care din păcate sunt extrem de reale", spune dr. Nicolescu.
Pe de altă parte, protocoalele de igienă stricte deja existente în cabinete ar putea fi suficiente. În acelaşi timp, medicii stomatologi spun că ar trebui definit foarte clar ce anume înseamnă o urgenţă, relatează Mediafax.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News