Serviciile de informații ucrainene, americane și sud-coreene sunt în căutarea soldaților nord-coreeni pe frontul din Ucraina. Până în prezent, nu au reușit să ia prizonier nici măcar unul dintre ei. Serviciile secrete militare de la Kiev susțin că, în loc să fie capturați, nord-coreenii se împușcă singuri, iar puținii care au fost găsiți în viață după confruntările de la Kursk erau într-o stare atât de proastă încât au murit la scurt timp după aceea. Această atitudine sinucigașă nu este rezultatul fanatismului, observă analiștii de la Seul. Oamenii trimiși de Kim Jong-Un pe frontul ucrainean pentru a cimenta cu sânge pactul său cu Vladimir Putin știu că dacă ar fi luați prizonieri și prezentați încă în viață de propaganda occidentală, familiile lor din Coreea de Nord s-ar expune dezonoarei și pedepsei severe.
Dar pe trupurile celor căzuți au fost găsite documente care vorbesc de dincolo de mormânt.
Jurnalul unui infanterist nord-coreean
Serviciile secrete ucrainene au dat publicității jurnalul și câteva scrisori găsite în haina unui infanterist nord-coreean ucis în luptă în regiunea Kursk. Cel căzut se numea Jong Kyong Hong, avea 27 de ani și pe caietul său desenase o schiță a tacticii folosite pentru a se apăra de dronele care atacă unitățile nord-coreene trimise pentru a recupera satele controlate de ucraineni. Potrivit unor surse de la Seul, nord-coreenii ar fi trupe de elită aparținând Corpului Unsprezece, o unitate specială de infanterie de asalt.
Dar antrenamentul lor la domiciliu a presupus desfășurarea lor în zone muntoase și acoperite de păduri pe cea de-a 38-a paralelă coreeană, în timp ce frontul dintre Rusia și Ucraina este plat, aproape lipsit de apărări naturale și îi obligă să se deplaseze în câmp deschis. Iar dronele de care dispun ucrainenii pot domina câmpul de luptă. Aceasta ar explica pierderile grele suferite de soldații lui Kim, relatează Corriere Della Sera.
Cum stau soldații nord-coreeni momeli umane pentru drone
Nord-coreenii învață însă din greșelile lor. Imaginile surprinse de drone arată că, la început, plutoanele au avansat în coloană sau în evantai. După șocul decimării provocate de drone, nord-coreenii ar fi conceput o metodă îndrăzneață de supraviețuire pe teren.
Atunci când este reperată o dronă, a scris Jong în caietul său, „formăm o echipă de trei oameni, unul se expune în mod deliberat aeronavei ucrainene, acționând ca o momeală pentru ochiul său electronic; drona se apropie până la aproximativ șapte metri de țintă. Dacă colegul nostru rămâne nemișcat, drona se oprește și ea în aer pentru a pregăti atacul. Ceilalți doi soldați din formația noastră se plasează în unghi mort, la aproximativ zece metri distanță și își concentrează focul doborând drona".
Ucrainenii numesc această acțiune imprudentă „momeală umană”. Este posibil ca teribilul joc de-a v-ați ascunselea să-l fi costat viața pe soldatul care desenase imaginea pe o foaie de hârtie pătrată.
Tânărul nord-coreean își luase și alte notițe despre prima sa experiență de luptă: dacă te afli sub focul artileriei, trebuie să te refugiezi și să te regrupezi în locuri deja bătute de obuze de mare calibru „pentru că tunurile nu lovesc de două ori același loc”.
Soldatul avea în buzunar mai multe scrisori
Jong avea în buzunar câteva scrisori pe care nu a avut timp să le trimită. Una, datată 10 decembrie, era adresată unui camarad de arme care plecase cu el din Pyongyang pentru aventura din Ucraina: îi mulțumea mareșalului Kim Jong-un pentru că i-a oferit șansa de a se reabilita „după ce a dezamăgit dragostea Partidului Muncitorilor”.
Băiatul a făcut aluzie la „greșeli de neiertat comise din greșeală”, fără să spună care au fost acestea. Și i-a jurat „prietenului său, fratelui său de arme” că „în această misiune împotriva forțelor imperialiste, voi porni la atac în frunte, chiar cu prețul vieții mele, pentru a executa fără ezitare ordinele comandantului suprem (Kim Jong-un, n.r.) și pentru a fi la înălțimea gloriei forțelor noastre speciale roșii”.
Există multă propagandă și dezinformare planificate de ambele părți în acest război ca în toate războaiele. Însă analiștii de la NK News, un site specializat în chestiunea coreeană, consideră credibilă scrisoarea celui căzut la datorie: infanteristul Jong folosește cuvinte din jargonul militar nord-coreean, iar referirea la dorința de „răscumpărare din vină” se potrivește și cu relatările din Pyongyang.
În 2021, presa regimului a acordat o mare importanță unei ceremonii în cadrul căreia Kim Jong-un a sancționat „răscumpărarea prin muncă grea” a unui grup de tineri care „în trecut au trădat așteptările și învățăturile Partidului”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News