Mărturia sa acoperă o gamă largă de aspecte, de la nivelul scăzut al remunerației până la lipsa protecției sociale și a asigurărilor de sănătate.
Această explozie de nemulțumire survine pe fundalul unui raport prezentat de Confcommercio del Friuli Occidentale, care evidențiază faptul că industria restaurantelor este printre cele mai slab plătite din sectorul serviciilor. Dar subiectul nu se rezumă doar la cifrele reci ale salariilor; este o poveste despre oameni și condițiile lor de trai.
"Masterchef nu este realitate”
"Percepția multora este că lumea cateringului este așa cum este descrisă de Masterchef, dar realitatea este diferită. Premisa, însă, este una obligatorie: nu trebuie să punem totul în același cazan. Există angajatori care își asumă întreaga responsabilitate și le oferă angajaților lor protecție maximă.
Dar există și o lume subterană care trăiește din contracte temporare și se bazează zi de zi pe ore suplimentare neplătite și pe garanții de foame. Victimele nu sunt proprietarii de restaurante, ci bieții angajați care sunt nevoiți să fie supuși la astfel de situații.”, scrie femeia conform Il Messaggero.
De asemenea, femeia împărtășește experiența personală a luptei cu o boală, fiind nevoită să se întoarcă la muncă înainte de a fi complet recuperată, din cauza presiunii financiare. Aceasta este o realitate crudă pentru mulți lucrători din industria ospitalității, care se află adesea în imposibilitatea de a-și permite să stea acasă în timpul bolii sau să acceseze îngrijire medicală adecvată.
"Categoria angajaților care lucrează în industria restaurantelor, pe lângă faptul că este maltratată din punct de vedere economic, nu este protejată nici măcar din punct de vedere al asigurărilor de sănătate. Medicul m-a sfătuit să stau acasă cinci zile pentru a mă recupera după o gripă, dar simțindu-mă obligată mi-am luat doar trei zile de concediu medical. Deși în a patra zi eram încă bolnavă, m-am întors la serviciu, pentru ca luna următoare, când mi-am primit fluturașul de salariu, să aflu că aveam trei zile de absență neplătite, pentru că primele trei zile de concediu medical nu sunt plătite în contractul categoriei.”, mai adaugă aceasta.
Conflict fără sfârșit între angajatori și angajați
Conflictul aparent fără sfârșit între angajatori și angajați este, de asemenea, subiectul atenției. Pe de o parte, angajatorii se confruntă cu dificultăți în găsirea și menținerea forței de muncă, în timp ce, pe de altă parte, lucrătorii cer condiții mai bune și o remunerare adecvată pentru munca lor. Este o situație tensionată, fără o soluție evidentă.
"Poate că locurile de muncă nu sunt acceptate din cauza condițiilor economice pe care muncitorii sunt nevoiți să le accepte pentru a trăi. Și în acel moment, o tânără privește, pe bună dreptate, în jur. În cazul meu, am 20 de ani de experiență în acest sector și fac în mod regulat cel puțin două ore suplimentare pe zi. Iar salariul este de 4 euro net pe oră. Abia ne ține de foame. Și nu vorbim doar de tineri, ci și de oameni care trebuie să-și hrănească copiii”, încheie femeia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News