Potrivit sursei, rolul şi atribuţiile STS în cadrul procesului electoral pentru alegerea preşedintelui României au fost stabilite prin legislaţie electorală primară, ordonanţe de urgenţă şi hotărâri ale Guvernului, hotărâri ale Autorităţii Electorale Permanente (AEP), hotărâri şi decizii ale Biroului Electoral Central (BEC).
"Astfel, conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 631/2019 privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2019, art. 5, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale asigură: aplicaţii informatice conform cerinţelor operaţionale furnizate de AEP, şi anume, Aplicaţia informatică pentru verificarea dreptului de vot (ADV), în cadrul Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), precum şi Aplicaţia de centralizare a proceselor-verbale, în cadrul Sistemului informatic de de centralizare a proceselor-verbale (SICPV); echipamente informatice şi de comunicaţii pentru implementarea şi funcţionarea sistemelor informatice şi asistenţa tehnică necesară acestora; terminalele informatice pentru secţiile de votare din ţară şi străinătate în vederea asigurării funcţionării SIMPV, înregistrării video-audio a operaţiunilor efectuate de membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare pentru numărarea voturilor, fotografierii proceselor-verbale privind consemnarea rezultatelor votării şi transmiterea acestora în SICPV; servicii de telefonie specială şi de comunicaţii de voce şi date necesare birourilor electorale din ţară", se arată în comunicat.
Nu există nicio implicare a SIMPV în procesul de numărare a voturilor
Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal asigură verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de vot. SIMPV semnalează tentativele de vot ilegal, asigură unicitatea înscrierii în listele electorale şi agregă date statistice privind prezenţa alegătorilor la vot. Nu există nicio implicare a SIMPV în procesul de numărare a voturilor. Datele privind exprimarea votului de către alegători sunt obţinute prin numărarea efectivă şi centralizarea voturilor la nivelul secţiilor de votare, sunt consemnate în procese-verbale şi asumate prin consens şi semnături de preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi membrii acestora, precizează STS.
Aplicaţia informatică pentru verificarea dreptului de vot, din cadrul SIMPV, asigură preluarea datelor de identificare ale alegătorilor de către operatorii de calculator şi compararea acestora cu datele deja înregistrate în SIMPV, pe baza listelor furnizate de AEP.
De asemenea, conform prevederilor legale, în cadrul procesului electoral STS asigură funcţionarea centrului de suport tehnic prin care furnizează asistenţă tehnică pentru operatorii de calculator din secţiile de votare. În cadrul acestui centru funcţionează: centrul de preluare a apelurilor, de tip call center, centrele de intervenţie operativă pentru remedierea eventualelor disfuncţionalităţi ale SIMPV, organizate la nivel naţional şi dispeceratele tehnice.
Specialiştii STS şi AEP asigură evaluarea şi instruirea operatorilor de calculator
Totodată, în perioada premergătoare alegerilor, specialiştii STS şi AEP asigură evaluarea şi instruirea operatorilor de calculator din ţară şi din străinătate, la care participă şi MAE.
Pentru a îndeplini funcţia de operator, cetăţenii români fac o solicitare în acest sens către AEP. Operatorii de calculator se înscriu pe o platformă disponibilă în Internet, unde au la dispoziţie materiale de instruire (îndrumar, instrucţiuni şi proceduri de lucru), prevederile legislative şi filme de prezentare cu activităţile pe care trebuie să le desfăşoare pe timpul procesului electoral. Ca urmare a participării la sesiunile de evaluare şi instruire, desfăşurate în locaţiile din ţară stabilite de AEP, dar şi în sistem videoconferinţă cu membrii-operatori din străinătate, operatorii susţin o testare iar AEP îi desemnează în secţiile de votare.
În perioada de pregătire a procesului electoral, specialiştii STS au derulat măsuri de asigurare a serviciilor de comunicaţii de voce şi date în locaţiile în care vor funcţiona secţii de votare în ţară şi au desfăşurat activităţi de selecţie şi instruire a operatorilor de calculator.
"Pentru o informare corectă şi transparentă privind rolul şi atribuţiile conferite prin legislaţie Serviciului de Telecomunicaţii Speciale în scopul asigurării suportului tehnic necesar desfăşurării procesului electoral din luna noiembrie 2019 şi pentru a evita neînţelegerea activităţilor desfăşurate de instituţia noastră, vom informa periodic asupra măsurilor tehnice şi operaţionale şi a etapelor organizatorice stabilite pentru implementarea, testarea şi punerea în funcţiune a sistemelor tehnice de comunicaţii şi tehnologia informaţiei, realizate conform cerinţelor operaţionale solicitate de AEP şi INS. Dorim să arătăm toată deschiderea noastră pentru clarificarea tuturor aspectelor legate de funcţionalităţile sistemelor şi aplicaţiilor informatice care ne-au fost solicitate să fie proiectate şi implementate de către Autoritatea Electorală Permanentă şi Biroul Electoral Central. Ne exprimăm disponibilitatea de a răspunde concret la întrebările care ţin de activităţile desfăşurate de instituţia noastră pentru furnizarea serviciilor de comunicaţii şi tehnologia informaţiei prevăzute prin legislaţie. Vă asigurăm că aplicaţiile şi serviciile dezvoltate şi furnizate vor respecta, ca şi până acum, prevederile legale aplicabile şi vor fi realizate cu utilizarea unor tehnologii moderne, în condiţiile existenţei unor măsuri de rezilienţă şi securitate cibernetică adecvate", a declarat prim-adjunctul directorului STS, general de brigadă ing. Ionel-Sorin Bălan, citat în comunicat.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News