Studenți români, acuzați de escrocherii cu burse de studii în Olanda: Cum funcționa rețeaua locurilor de muncă fictive

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Italia se află pe primul loc în UE la numărul de tineri care abandonează școala / foto: freepik.com
Italia se află pe primul loc în UE la numărul de tineri care abandonează școala / foto: freepik.com

Deputatul Pieter Omtzigt vrea să afle de la ministrul educației Robbert Dijkgraaf de ce Agenția Executivă pentru Educație din Olanda - DUO nu a făcut nimic până acum împotriva unui caz de fraudă din România raportat săptămâna trecută.

Organizația Confederația Globală a Studenților Români (GCRS) îi ajută pe studenții din România să obțină locuri de muncă fictive pentru a putea aplica pentru burse de studii în Olanda. Raportul UKrant arată că Agenția Executivă pentru Educație din Olanda (DUO) cunoștea de ceva timp practicile GCRS, dar nu a luat nicio măsură.

'Știm că mulți studenți au probleme cu GCRS, așa că așteptăm să vedem dacă vor da în judecată ONG-ul', a declarat săptămâna trecută un purtător de cuvânt pentru UKrant. Omtzigt nu înțelege acest lucru, potrivit întrebărilor sale, și îi cere ministrului clarificări.

Modul de operare al organizației se rezumă la faptul că familia studentului face o donație către GCRS, care transferă banii studentului sub formă de salariu. Acest lucru îi permite studentului să aplice la DUO pentru finanțarea studiilor, chiar dacă nu lucrează numărul de ore obligatoriu.

 

Studenți români, acuzați de escrocherii academice în Olanda

 

Studentul depune salariul înapoi la propria familie, căreia i se cere din nou să facă o donație către organizație. În acest fel, banii circulă, iar DUO continuă să plătească.

Studenții români din Groningen au declarat pentru UKrant că au fost prinși în capcană, deoarece GCRS nu mai rambursează donațiile după un timp. Membrii familiilor și studenții și-au pierdut banii, se tem acum.

Nu este clar câți bani a plătit DUO în mod greșit în acest mod. Numărul studenților români din Olanda a crescut brusc în ultimii ani, de la 1.600 în 2015 la puțin sub 7.000 în prezent.

Acest lucru plasează țara pe locul trei în topul "furnizorilor" de internaționali, după Germania și Italia. La Groningen, România se află chiar pe locul doi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel