Studiu: 20% dintre pacienţii cu COVID-19 dezvoltă tulburări psihice în primele 90 de zile

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Mulţi supravieţuitori ai maladiei COVID-19 prezintă cel mai probabil un risc sporit de a dezvolta o afecţiune mintală, au anunţat luni autorii unui studiu amplu, informează Reuters, citat de Agerpres.

Oamenii de știință au descoperit că 20% dintre persoanele infectate cu noul coronavirus sunt apoi diagnosticate şi cu tulburări psihice în primele 90 de zile după infectare.

Anxietatea, depresia şi insomnia sunt afecţiunile cele mai frecvent întâlnite în rândul pacienţilor care s-au vindecat de COVID-19 şi care au dezvoltat tulburări de sănătate mintală. Cercetătorii de la Universitatea Oxford au descoperit totodată şi riscuri sporite de demenţă, o boală care afectează capacitatea cerebrală.

“Oamenii se temeau că supravieţuitorii de COVID-19 se vor confrunta cu riscuri sporite de probleme mintale, iar studiul nostru arată că acest scenariu este posibil”, a declarat Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea Oxford.

 

„O cincime dintre supravieţuitori au fost diagnosticaţi în premieră şi cu forme de tulburare psihică”

 

Medicii şi cercetătorii din lumea întreagă trebuie să înceapă de urgenţă să investigheze cauzele şi să identifice noi tratamente pentru bolile mintale după declanşarea pandemiei de COVID-19, a adăugat profesorul britanic.

Noul studiu, publicat în revista The Lancet Psychiatry, a analizat înregistrări medicale în format electronic provenite de la 69 de milioane de persoane din Statele Unite, inclusiv de la peste 62.000 de persoane diagnosticate cu COVID-19. Rezultatele vor fi cel mai probabil aceleaşi şi pentru persoanele afectate de COVID-19 la nivel mondial.

În primele trei luni după ce au prezentat rezultate pozitive la testele de depistare a COVID-19, o cincime dintre supravieţuitori au fost diagnosticaţi în premieră şi cu forme de tulburare psihică, precum anxietate, depresie şi insomnie. Acest procent este de două ori mai mare decât procentele raportate în cadrul celorlalte grupuri de pacienţi monitorizaţi în aceeaşi perioadă.

 

„Combinaţii dintre factorii de stres psihologic şi efectele fizice ale bolii”

 

Autorii studiului au descoperit, totodată, că persoanele care aveau o afecţiune mintală preexistentă prezintă un risc cu 65% mai mare să fie diagnosticate şi cu COVID-19 în raport cu persoanele fără astfel de tulburări.

Specialişti din domeniul sănătăţii mintale care nu au participat în mod direct la acest studiu afirmă că descoperirile făcute se adaugă pe lista tot mai mare de dovezi care arată că maladia COVID-19 poate să afecteze creierul şi mintea umană, crescând riscul de apariţie a unei game largi de boli de natură psihică.

“Acest lucru se datorează probabil unei combinaţii dintre factorii de stres psihologic asociaţi cu această pandemie şi efectele fizice ale bolii”, a declarat Michael Bloomfield, consultant psihiatru la University College din Londra.

 

„COVID-19 afectează sistemul nervos central”

 

Simon Wessely, decanul catedrei de psihiatrie de la King’s College din Londra, consideră că descoperirea faptului că persoanele cu boli mintale prezintă riscuri mai mare de a contracta COVID-19 este în concordanţă cu alte descoperiri similare realizate în timpul precedentelor pandemii cauzate de diverse boli infecţioase.

“COVID-19 afectează sistemul nervos central şi, astfel, ar putea să crească în mod direct afecţiunile ulterioare. Însă acest studiu confirmă că teoria enunţată mai devreme nu reprezintă întreaga poveste şi că acest risc este sporit de starea anterioară de sănătate”, a declarat profesorul britanic.

Marjorie Wallace, directorul executiv al organizaţiei de caritate britanice din domeniul sănătăţii mintale SANE, afirmă că noul studiu reflectă experienţele constatate de angajaţii organizaţiei în timpul actualei pandemii.

“Linia noastră de asistenţă telefonică se confruntă cu un număr tot mai mare de persoane care ne sună pentru prima dată şi care acuză probleme de sănătate mintală, dar şi cu persoane care trec prin episoade de recidivă deoarece teama şi anxietatea lor au devenit de nesuportat”, a spus ea.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel