Datele alarmante reies dintr-un amplu studiu realizat de World Vision România și publicat marți, care radiografiază situația copiilor de la sate în anul 2024.
Studiul scoate în evidență faptul că 38% dintre familiile din mediul rural au fost nevoite să renunțe la cumpărarea de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copii. Această realitate dramatică este amplificată de faptul că peste 42% dintre gospodăriile cu copii din zonele rurale nu au venituri salariale constante, depinzând, în schimb, de ajutoare sociale, pensii sau surse ocazionale de venit. Potrivit studiului, costul lunar pentru întreținerea unui copil – excluzând cheltuielile educaționale, medicale și de îngrijire – este de aproximativ 595 de lei.
Din cauza lipsei resurselor, multe familii ajung să facă sacrificii disperate. Aproximativ 310.000 de gospodării, în care trăiesc 692.000 de copii, au fost nevoite să cumpere alimente pe datorie în ultimul an. Mai mult, 58% dintre gospodăriile de la sate nu alocă bani pentru produse cosmetice destinate copiilor, iar 29% dintre aceștia nu folosesc deloc produse de igienă personală.
Situația economică precara îi forțează pe mulți dintre adulți să plece la muncă în străinătate pentru a asigura traiul familiei. Conform datelor studiului, 19% dintre copiii din mediul rural, adică aproximativ 348.000, au cel puțin un părinte sau un adult din gospodărie plecat la muncă în afara țării.
Lipsa banilor îi fac să abandoneze școala
Aceste greutăți financiare au un impact direct asupra educației copiilor. De exemplu, trei din zece părinți din comunități marginalizate nu și-au putut trimite copiii la grădiniță în ultimul an din lipsa banilor necesari pentru haine și alte cheltuieli. Aproximativ 62% dintre copiii de vârstă școlară sunt implicați în activități lucrative pentru a ajuta familia, iar patru din zece elevi de gimnaziu (41%) nu intenționează să meargă la liceu, preferând să se angajeze, să muncească în gospodărie sau să urmeze cursuri de calificare profesională.
World Vision România, organizația care a realizat studiul, desfășoară programe de educație, intervenție umanitară, dezvoltare și advocacy, având ca obiectiv principal bunăstarea copilului. De-a lungul celor 33 de ani de activitate în România, organizația a sprijinit sute de mii de copii și familii din aproape 900 de comunități aflate în dificultate, contribuind la depășirea sărăciei și a injustiției sociale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News