Studiu arată că există bucăți minuscule de plastic în creierul nostru

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:
foto: Freepik
foto: Freepik

Cercetătorii au examinat pentru studiu țesuturi umane din creierul, rinichiul și ficatul a 92 de persoane decedate, cărora li s-a făcut autopsie între anii 2016 și 2024, pentru verificarea cauzei morții. În acest context s-au colectate mostre de țesut cerebral din cortexul frontal, zonă a creierului asociată cu gândirea și raționamentul, care este cea mai afectată de demență și de boala Alzheimer.

Comparativ, probele de creier uman colectate la o autopsie efectuată în anului 2024 conțineau cu 50% mai multe fragmente minuscule de plastic decât în mostrele colectate în 2016, anunță CNN care preia publicația online The National Library of Medicine. Procentul crescut față de cel din anul 2016 arată doar expunerea și nu oferă informații despre afectarea creierului.

Pe baza observațiilor, oamenii de știință cred că creierul atrage cele mai mici nanostructuri, de 100 până la 200 de nanometri, în timp ce unele dintre particulele mai mari, ajung la ficat și rinichi.

Microplasticele sunt fragmente minuscule care pot varia de la 5 milimetri până la 1 nanometru. Experții afirmă că nanoplasticele sunt cele mai îngrijorătoare materiale plastice pentru sănătatea umană, deoarece piesele minuscule se pot așeza în interiorul celulelor individuale.

Dieta este principala cale de expunere la micro și nanoplastice, afirmă experții. Polietilena, folosită la prelucrarea pungilor și sticlelor de plastic, nu este biodegradabilă, ea fiind tipul predominant de plastic găsit în țesuturile umane.

Un alt studiu din martie 2024 a constatat că un litru de apă îmbuteliată conținea în medie 240.000 de particule de plastic din șapte tipuri de materiale plastice., iar aproximativ 90% dintre ele erau nanoplastice.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel