Un nou studiu, publicat săptămâna aceasta în revista Nature Medicine, aduce primele probe că boala Alzheimer poate fi dobândită ca urmare a unor tratamente medicale. În această situație, simptomele de demență cu debut precoce ale pacienților pot fi rezultatul unei posibile transmiteri a proteinei beta-amiloid, care este o componentă cheie a bolii Alzheimer, anunță cnn.com.
Acumularea de beta-amiloid în mod anormal în creier este asociată cu boala Alzheimer, iar acest nou studiu sugerează că înmagazinarea acestei proteine poate fi legată de simptomele demenței precoce experimentate de pacienții din studiu. Autorul studiului, John Collinge - directorul Institutului de Boli Prionice de la University College din Londra, aduce explicații suplimentare că ”acestea sunt cazuri foarte rare și că majoritatea sunt legate de proceduri medicale care nu mai sunt folosite”.
Toți cei cinci pacienți adulți au avut deficiență de hormon de creștere în copilărie și au primit hormoni de creștere hipofizari special pregătiți din cadavre. Glanda pituitară este situată la baza creierului, iar hormonul uman de creștere - HGH, este un hormon natural pe care glanda îl produce și eliberează, favorizând creșterea la copii. Între 1959 și 1985, acești pacienți s-au numărat printre cele 1.850 de persoane din Marea Britanie care au fost tratați cu un hormon uman de creștere derivat din glanda pituitară a unui cadavru. În acea perioadă, acest tratament era folosit în toată lumea. După ce s-a descoperit cazuri de afecțiune rară numită Creutzfeldt-Jakob în asociere cu administrarea de hormon de creștere uman de la cadavre, metoda de tratament a fost întreruptă.
Acest nou studiu sugerează că expunerea repetată, pe o perioadă foarte lungă de timp, la tratamente cu HGH derivat din cadavre care au fost contaminate atât de prionii asociați bolii Creutzfeldt-Jakob dar și cu proteina beta-amiloid, ar putea transmite boala Alzheimer. Prionii sunt proteine care pot acționa ca agenți transmițători ai bolilor neurodegenerative.
Cercetătorii afirmă în studiul lor că boala Alzheimer poate fi transmisibilă, în anumite circumstanțe, într-un mod similar cu ceea ce se întâmplă cu așa-numitele „boli prionice”. Deși boala Alzheimer nu este o boală prionică, unele cercetări sugerează că cele două proteine caracteristice ale bolii Alzheimer - beta amiloid și tau - se comportă ca prionii.
Studiul sugerează că, în circumstanțe foarte rare, boala Alzheimer se poate transmite între oameni prin intermediul hormonului uman de creștere de la donatorii decedați. Trebuie subliniat că acest tratament nu mai este folosit astăzi și a fost înlocuit cu hormonul uman de creștere, a declarat conducătorul studiului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News