Studiu: Bulgaria și în general țările din Uniunea Europeană - cele mai vulnerabile la știrile false despre război și pandemie

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Studiu: Bulgaria și în general țările din Uniunea Europeană - cele mai vulnerabile la știrile false despre război și pandemie / Foto: Unsplash
Studiu: Bulgaria și în general țările din Uniunea Europeană - cele mai vulnerabile la știrile false despre război și pandemie / Foto: Unsplash

Bulgaria are cele mai slabe rezultate la indicatorii care măsoară calitatea educației, ocupând locul 34 din 41 de țări, în urma unor țări din regiune care nu sunt membre ale UE, precum Ucraina, Serbia și Turcia, dar cu un punctaj similar cu cel al României. 

Competența mediatică este legată de abilitățile de gândire critică, care sunt dezvoltate prin educație, potrivit cercetării Open Society.

Bulgaria se află pe ultimul loc între statele membre ale UE în clasamentul Indexului de alfabetizare media din 2022. Acesta este realizat de Open Society Institute - Sofia în cadrul Inițiativei pentru Politici Europene (EuPI) și evaluează potențialul de rezistență împotriva știrilor false în 41 de țări europene, folosind indicatori privind libertatea presei, calitatea educației și încrederea populației. Bulgaria se află pe locul 33.

Finlanda (locul 1), Norvegia (locul 2), Danemarca (locul 3) și Estonia (locul 4) sunt țările cu cel mai mare potențial de a rezista impactului negativ al știrilor false și al dezinformării.

În partea de jos a clasamentului, Georgia ocupă ultimul loc 41, fiind precedată de Macedonia de Nord (40) și Kosovo (39) cu aproape același scor, Bosnia și Herțegovina (38) și Albania (37).

Educația este o componentă esențială în combaterea știrilor false. De exemplu, guvernul finlandez, care a ocupat pentru încă un an primul loc în clasamentul alfabetizării mediatice, consideră că un sistem de educație publică puternic este un instrument esențial pentru a contracara războiul informațional împotriva țării.

De asemenea, "abilitățile de gândire critică răspândite în rândul populației finlandeze și un răspuns guvernamental concertat" sunt considerate esențiale pentru a contracara dezinformarea. În general, se consideră că persoanele mai educate sunt mai bine informate, mai critice și mai puțin predispuse să cadă în capcana știrilor false.

 

Bulgaria - cele mai slabe rezultate la indicatorii care măsoară calitatea educației

 

Bulgaria are cele mai slabe rezultate la indicatorii care măsoară calitatea educației, ocupând locul 34 din 41 de țări, în urma unor țări din regiune care nu sunt membre ale UE, precum Ucraina, Serbia și Turcia, dar cu un punctaj similar cu cel al României. În general, se consideră că persoanele mai educate sunt mai bine informate, mai critice și mai puțin predispuse să cadă în capcana știrilor false, explică autorii studiului.

În ceea ce privește indicatorii care măsoară libertatea presei, Bulgaria s-a clasat pe locul 32, înaintea unor țări precum Ungaria și Serbia, dar în urma unor țări din afara UE precum Moldova, Kosovo și Muntenegru. În ceea ce privește încrederea populației, Bulgaria se situează pe locul 29, cu un scor similar cu cel al Portugaliei și imediat după Republica Cehă, inclusiv înaintea unui alt membru al UE, Croația.

Bulgaria are cele mai bune rezultate în ceea ce privește indicatorii de e-participare, ocupând locul 13 din 41 de țări din Europa, însă acești indicatori au o pondere relativ mică în stabilirea clasamentului final.

 

Țările din Europa de Sud-Est și de Est sunt mai vulnerabile la știrile false

 

Indicele de educație media include, de asemenea, o analiză de grup, care împarte țările în grupuri în funcție de apropierea scorurilor lor și care arată existența anumitor modele geografice. Țările cu cele mai bune scoruri sunt situate în Europa de Nord-Vest, în timp ce țările cu cele mai slabe scoruri sunt situate în Europa de Sud-Est și în Caucazul de Sud.

Indicele arată că există o concentrare de țări din Europa de Sud-Est și de Est care sunt potențial mai vulnerabile la știrile false, deoarece au probleme în ceea ce privește mai multe aspecte observate de Indicele de alfabetizare mediatică - calitatea educației, libertatea presei, încrederea interpersonală scăzută sau o combinație de probleme în aceste domenii.

Publicarea indicelui de alfabetizare mediatică în 2022 are loc într-un moment în care "infodemia" care însoțește pandemia COVID a coincis cu "războaiele informaționale" propagandistice purtate pe fondul invaziei rusești în Ucraina, care a amplificat foarte mult atât dezinformarea, cât și amenințările care decurg din aceasta, conform 24Chasa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel