Într-un studiu publicat în Scientific Reports, cercetătorii au anunțat că responsabil pentru durerea de cap după consumul vinului roșu este un flavonol.
Ultima cercetare indică faptul că un flavonol, care apare în mod natural în vinurile roșii, poate interfera cu capacitatea organismului de a metaboliza alcoolul, provocând o acumulare de toxine care poate duce la dureri de cap rapide. Quercetina, flavonolul responsabil de durerea de cap, este un compus vegetal care se găsește în fructe și legume.
Când bem vin roșu, quercetina ajunge în sânge iar corpul uman o transformă într-o formă diferită numită glucuronid de quercetină, formă în care blochează metabolismul alcoolului, anunță cnn.com. Este cunoscut că vinul roșu conține o cantitate mai mare de compuși fenolici decât vinul alb.
Folosind teste de laborator, autorii au descoperit că un derivat al quercetinei - glucuronida de quercetină - a inhibat varianta enzimei. Interferența acestora, s-a emis ipoteza, ar duce la o acumulare de toxină acetaldehidă și dureri de cap la persoanele care sunt mai susceptibile.
Autorii studiului intenționează să testeze, în viitor, într-un mic studiu clinic pe oameni care dezvoltă aceste dureri de cap, diferența dintre vinurile roșii, comparând-le pe cele cunoscute cu cantități mari de quercetină cu cele care au cantități mai mici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News