Studiul, publicat în Science Advances, vine în timp ce cazurile de COVID par să fie din nou în trend ascendent.
O serie de coronavirusuri sunt endemice la oameni și se crede că contribuie la aproximativ o treime din infecțiile cu răceala comună. Deși majoritatea oamenilor sunt expuși la infecții la răceală în copilărie și adolescență, imunitatea la acești virusuri scade în timp. Ratele de infectare variază, de asemenea, în funcție de regiunile geografice, potrivit Newsweek.
Studiul de la Institutul de Cercetare Scripps din La Jolla, California, a spus că proteina spike a unui coronavirus ajută la determinarea atașării virusului și a pătrunderii în celulele gazdă, făcându-l o țintă principală pentru „anticorpii neutralizanți și o componentă cheie pentru dezvoltarea vaccinului”.
Deși proteina cu vârf a SARS-CoV-2 are o structură biologică diferită de cea a unora dintre cele mai frecvente coronavirusuri, se crede că „reduce anticorpii la proteinele cu vârf de coronavirus sezonier sau provoacă o reacție încrucișată după infecția cu COVID”, spun cercetătorii.
„Această creștere încrucișată poate avea, de asemenea, implicații de lungă durată pentru imunitatea la CoV sezonier, deoarece o mare parte a populației va fi vaccinată și/sau infectată cu SARS-CoV-2”, au scris autorii.
COVID-19 și răcelile comune
O serie de studii anterioare au analizat legătura dintre coronavirusurile pre-pandemice care provoacă răceli sezoniere și COVID-19. Cercetările de la National Institutes of Health din 2020 au descoperit că celulele imune pentru răceala sezonieră ar putea recunoaște virusul COVID-19 și ar putea ajuta la explicarea de ce cei infectați în timpul pandemiei au prezentat o gamă largă de simptome .
Cercetătorii NIH au teoretizat că aceste „celule de memorie” ar putea explica de ce unii oameni cu COVID-19 suferă de o boală mai ușoară decât alții.
Un studiu din ianuarie 2022 de la Imperial College a furnizat dovezi inițiale că persoanele cu niveluri ridicate de celule T de la virusul răcelii comune erau mai puțin susceptibile de a fi infectate cu COVID-19; cercetătorii au spus că descoperirile lor ar putea oferi un „plan pentru un vaccin universal de a doua generație”, care ar putea preveni infectarea cu variantele COVID-19 existente și noi, inclusiv Omicron.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News