Studiu: îndulcitor cunoscut asociat cu atacul de cord și accidentul vascular cerebral

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:
 Sursa foto: Freepik
Sursa foto: Freepik

Un nou studiu asociază consumul de îndulcitor cu conținut scăzut de calorii, denumit xilitol, cu un risc crescut de aproape două ori de atac de cord, accident vascular cerebral și deces la persoanele care îl consumă cel mai mult.

Xilitolul este un alcool de zahăr, un carbohidrat care se găsește în mod natural în alimente precum conopida, vinetele, salata verde, ciupercile, spanacul, prunele, zmeura și căpșunile. Însă, îndulcitorul pentru uz comercial este făcut din știuleți de porumb, mesteceni și bacterii modificate genetic.

Xilitolul este foarte frecvent folosit în multe alimente cu conținut scăzut de zahăr dar și produse de larg consum, cum sunt guma de mestecat și pasta de dinți, apă de gură, siropuri pentru tuse și vitamine masticabile, dar este adăugat în cantități mari în bomboane, produse de patiserie, amestecuri de prăjituri, sosuri de grătar, ketchup, unt de arahide, budinci, sirop de clătite și multe altele.

Autorii studiului, cercetătorii de la Centrului de Diagnostic și Prevenire Cardiovascular al Institutul de Cercetare Lerner de la Clinica Cleveland, din SUA, au descoperit că voluntarii sănătoși, care au consumat băuturi îndulcite cu xilitol, au avut nivelurile de glucoză crescute și cu 1000 de ori. Nu același lucru se întâmplă atunci când consumăm zahăr, unde nivelul de glucoză crește cu 10 pană la 20%.

Aceiași cercetători au găsit, în 2023, rezultate similare pentru un alt îndulcitor cu conținut scăzut de calori, cunoscut ca eritritol, care este folosit ca zahăr de umplere în produse keto cu conținut redus de zahăr, stevie și fructul de călugăr.

Există și alte studii care au arătat că eritritolul și xilitolul pot facilita coagularea trombocitelor, formând cheaguri de sânge, care se pot desprinde, pot ajunge la inimă, provocând un atac de cord, sau la creier, declanșând un accident vascular cerebral.

Asociația Americană a Inimii a făcut o predicție că, până în 2050, aproximativ 61% dintre adulții americani vor suferi de boli cardiovasculare, precizează cnn.com.

În 2023, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat consumatorii să evite îndulcitorii artificiali pentru pierderea în greutate și a cerut cercetări suplimentare privind toxicitatea pe termen lung a îndulcitorilor cu și fără calorii.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel