Studiu. Peste 4.000 de italieni au murit din cauza consumului de apă contaminată cu pfas

Cristina Iacob |
Data publicării:
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com

Apa contaminată cu Pfas a dus la moartea a aproape 4.000 de oameni în regiunea Veneto, în special tineri.

Contaminarea cu Pfas în regiunea Veneto a dus la moartea a peste 4000 de persoane, cu o accentuare a efectelor asupra tinerilor, potrivit unui studiu recent publicat în revista Environmental Health.

PFAS (substanțele per-fluoroalchilice și poli-fluoroalchilice) sunt compuși chimici periculoși care au fost folosiți într-o varietate de produse de larg consum, inclusiv în produsele rezistente la apă, anti-pata și antiaderente. Aceste substanțe sunt cunoscute pentru persistența lor în mediul înconjurător și pentru capacitatea lor de a se acumula în organismele vii. Ele au fost asociate cu diverse efecte negative asupra sănătății umane, inclusiv creșterea riscului de boli cardiovasculare, afectarea sistemului imunitar și creșterea riscului de cancer. Contaminarea cu PFAS a apei potabile și a altor surse de apă poate reprezenta o amenințare serioasă pentru sănătatea publică.

Grupul Mame No Pfas a adus la cunoștință aceste date îngrijorătoare, subliniind descoperirea unei contaminări extinse a apei în anul 2013 în regiunea Veneto, afectând grav 30 de comune din provinciile Padova, Vicenza și Verona, scrie presa italiană

Studiul condus de profesorul Annibale Biggeri de la Universitatea din Padova, în colaborare cu diverse instituții, a relevat că între anii 1985 și 2018 au fost înregistrate peste 3800 de decese în plus față de estimările normale, adică o persoană decedată în plus la fiecare trei zile. Impactul asupra sănătății este considerabil, iar pentru prima dată s-a evidențiat o legătură directă între expunerea la Pfas și creșterea riscului de deces din cauza afecțiunilor cardiovasculare.

Citește și: Cât de bună e, de fapt, apa de la robinet în Italia. Italienii sunt cunoscuți pentru faptul că refuză s-o bea

Cei mai afectați de aceste consecințe sunt tinerii, expuși la Pfas încă din copilărie. Analiza efectuată a relevat o creștere a riscului de apariție a bolilor tumorale pe măsură ce vârsta scade, ceea ce subliniază impactul grav al contaminării asupra sănătății populației tinere din regiunea Veneto.

Vezi și: Autoritățile din Lombardia, Italia, au interzis oamenilor să bea apa de la robinet. Aceasta ar fi contaminată

---------------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel