Studiu: s-a descoperit cauza majoră a bolii inflamatorii intestinale

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:
Sursa foto: Pixabay - julientromeur
Sursa foto: Pixabay - julientromeur

Cercetătorii de la Institutul Francis Crick din Marea Britanie au găsit cauza majoră a bolii inflamatorii intestinale. Oamenii de știință au descoperit un punct slab în ADN, prezent la 95% dintre persoanele care suferă de această boală, care face ca unele celule imunitare să se încurce mult mai ușor și să provoace inflamații excesive în intestine. Gena din ADN controlează suita de substanțe chimice inflamatorii eliberate de macrofage, iar unii oameni se nasc cu o versiune care face ca organismul lor să fie predispus să răspundă excesiv. O parte a sistemului imunitar, care este foarte implicată în BII, sunt celulele albe din sânge numite macrofage, care inundă căptușeala intestinelor, eliberând citokine care duc la inflamație masivă. Aceasta face parte din răspunsul normal al organismului la infecție, însă pe o perioadă lungă de timp inflamația poate avea consecințe devastatoare asupra sănătății.

De asemenea, echipa a descoperit că medicamentele care există deja par să inverseze boala în experimente de laborator. Următorul pas va fi testarea pe oameni, anunță bbc.com.

Experimente ulterioare, care au fost efectuate folosind mostre de la pacienții cu BII, au arătat că medicamentele care sunt deja aprobate pentru alte afecțiuni, cum ar fi cancerul, au reușit să calmeze inflamația excesivă. Cercetătorii speră să găsească o soluție pentru ca medicamentele să vizeze doar macrofagele și să nu provoace efecte secundare în corp. Scopul este de a începe studiile clinice în termen de cinci ani.

Boala Crohn și colita ulceroasă, cele mai frecvente forme de boală inflamatorie intestinală, afectează peste 500.000 persoane numai în Anglia.

Grupul de cercetători de la Institutul Francis Crick și University College din Londra a efectuat o analiză genetică pentru a încerca să descopere cauza bolii inflamatorii intestinale. Ei au descoperit o secțiune a codului genetic – sau ADN – care se dovedește a fi „regulatorul principal” al inflamației al macrofagului.

Cele mai cunoscute simptome ale BII sunt: diaree, dureri de stomac sau crampe, scaun cu sânge, oboseală și pierdere involuntară în greutate.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel