Studiu: un vaccin poate reduce riscul de demență cu 20%

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Țara Galilor a beneficiat de o strategie diferențiată de vaccinare împotriva virusului Zoster timp de șapte ani. Un studiu recent efectuat, publicat în revista Nature, condus de cercetători de la Stanford Medicine, din SUA împreună cu o echipă internațională de oameni de știință, și bazat pe dosarele de sănătate ale persoanelor în vârstă din Țara Galilor care au beneficiat de vaccinul împotriva Zonei Zoster, a descoperit ca o consecință pozitivă neintenționată a vaccinării reducerea cu 20% a probabilității ca subiecții să dezvolte demență.

În campania de vaccinare, autoritățile galeze au adoptat un criteriu de sănătate destul de rigid: doar cei care aveau 79 de ani la 1 septembrie 2013 puteau primi vaccinul. În anii care au urmat cei care împlineau 79 de ani se vaccinau pentru un singur an din cauză că pentru persoanele cu vârsta peste 80 de ani s-a considerat că protecția este ineficientă.

Rezultatele studiului au demonstrat că virușii latenți din organism, cum este herpesul zoster, pot contribui la apariția bolilor neurodegenerative și că vaccinarea poate avea un efect protector asupra creierului contribuind la reducerea acestui risc de îmbătrânire, anunță ccnbrasil.com.

Zona Zoster este rezultatul virusului varicelo-zoster, care provoacă varicelă în copilăriei, și care rămâne latent în celulele nervoase. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc și sistemul imunitar slăbește, virusul se poate reactiva, declanșând boala. Simptomele includ erupții cutanate dureroase, arsuri, umflături și vezicule. Inflamația nervilor poate evolua spre așa-numita nevralgie post-herpetică, o durere cronică care persistă și după ce leziunile cauzate de zona Zoster au dispărut.

La nivel global, demența afectează peste 55 de milioane de oameni, iar în fiecare an, sunt înregistrate aproximativ 10 milioane de cazuri noi. În lipsa unor progrese semnificative în tratamente, cercetătorii au căutat în alte părți, atenția fiindu-le atrasă de investigații recente care indică legături posibile între infecțiile virale și dezvoltarea demenței.

În prezent, cercetătorii investighează viruși precum herpes zoster și herpes simplex care contribuie la demență prin cauzarea inflamației la nivelul creierului. Noul studiu întărește ideea că femeile, care au un sistem imunitar mai reactiv și o producție mai mare de anticorpi după vaccin, prezintă o reducere mai mare a riscului de demență decât bărbații.

De asemenea, persoanele cu alergii sau boli autoimune au beneficii extinse deoarece hipersensibilitatea sistemului imunitar poate potența acțiunea vaccinului, creând o barieră mai puternică împotriva proceselor degenerative asociate cu demența.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel