Dacă este confirmată, descoperirea prezenței genomului virusului atât de devreme în Spania ar putea demonstra că boala ar fi apărut mult mai devreme decât credea comunitatea științifică.
Echipa Universității din Barcelona, care a început să testeze apele reziduale începând cu jumătatea lunii aprilie a acestui an pentru identificarea unor potențiale noi focare, a decis să efectueze și teste pe mostre mai vechi.
Virologii au descoperit inițial că virusul a fost prezent în Barcelona încă din 15 ianuarie 2020, cu 41 de zile înainte ca primul caz să fie confirmat oficial în oraș.
Apoi au făcut teste pe eșantioane prelevate între ianuarie 2018 și decembrie 2019 și au constatat prezența genomului virusului într-unul dintre ele, colectat în 12 martie 2019.
„Nivelurile SARS-CoV-2 erau scăzute, dar au fost pozitive”, a declarat șeful echipei de cercetători, Albert Bosch.
„Când ai doar un rezultat, vrei întotdeauna mai multe date”
Studiul a fost trimis și altor cercetători, pentru a fi verificat.
Oficialii spun că e prea devreme pentru a trage concluzii definitive.
„Când ai doar un rezultat, vrei întotdeauna mai multe date, mai multe studii, mai multe probe care să-l confirme și care să excludă o eroare de laborator sau o problemă de metodologie”, a spus Joan Ramon Villalbi, reprezentant al Societății pentru Sănătate Publică din Spania, adăugând că există posibilitatea ca proba să fi fost fals pozitivă, din cauza asemănărilor virusului cu alte infecții respiratorii.
În China, primele cazuri, confirmate la sfârșitul lunii decembrie
Și în Italia, un studiu făcut pe mostre din apele reziduale a arătat că în două orașe au fost descoperite urme ale noului coronavirus încă din decembrie 2019,cu mult înainte de primele cazuri confirmate de țară, potrivit BBC.
În China, primele cazuri de coronavirus au fost confirmate la sfârșitul lunii decembrie. Primul caz din Italia a fost confirmat la mijlocul lunii februarie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News