Marea Britanie a realizat cel mai mare studiu până în prezent asupra virulenței variantei Delta a coronavirusului și oferă date îngrijorătoare, în special pentru milioanele de oameni din lumea în curs de dezvoltare care nu au primit încă o singură doză de vaccin. Studiul confirmă faptul că versiunea dominantă a virusului poate colapsa sistemele sanitare din țările cu rate scăzute de imunizare.
Studiul s-a efectuat pe 43.000 de persoane infectate cu coronavirus în Anglia. Vârsta medie a populației studiate este de 31 de ani. 80% au fost infectați cu varianta Alfa, detectată inițial în Marea Britanie, iar restul de 20% cu varianta Delta, înregistrată pentru prima dată în India și care este astăzi dominantă în Europa. 74% dintre toți participanții nu au fost vaccinați, iar alți 24% au primit o singură doză.
Rezultatele acestui studiu, publicate în revista medicală The Lancet și citată de elpais.com arată că cei infectați cu varianta Delta au avut dublu risc de a fi spitalizați pentru covid decât cei cu varianta Alfa. Gavin Dabrera, coautor al studiului, subliniază că majoritatea participanților nu au fost vaccinați și acest lucru este esențial pentru a înțelege bine rezultatele. Datele au fost adunate în perioada 29 martie - 23 mai 2021.
Varianta Delta a coronavirusului a fost detectată pentru prima dată în octombrie 2020 în India, dar s-a răspândit în întreaga lume, devenind dominantă. Varianta Alpha era deja cu 90% mai contagioasă decât versiunile anterioare ale virusului, fiind asociat, în anumite tări, cu o mortalitate cu 58% mai mare.
Varianta Delta are cel puțin trei mutații care o fac potențial mai periculoasă. Mai multe studii au descoperit că această formă de SARS-Cov-2 a fost cu 50% mai contagioasă decât varianta Alfa. Un studiu preliminar din Scoția a sugerat că Delta a dublat riscul spitalizării, constatare confirmată acum de lucrările din Anglia.
În studiul actual, unul din 50 de pacienți a fost internat în spital. Echipa medicală a luat în calcul mai mulți factori care agravează covidul, cum ar fi vârsta, rasa și vaccinarea. După ajustarea acestor indicatori și a altor indicatori, s-a observat că Delta a crescut riscul de infectare cu 2,26 ori comparativ cu Alfa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News