"Faptul că Guvernul britanic pare să fie decis să încheie relaţiile cu UE fără niciun acord ar fi oricum o prostie şi în vremuri normale; însă în timpul unei pandemii globale este un act total iresponsabil", afirmă Nicola Sturgeon într-un editorial publicat în cotidianul german Die Welt.
"Abordarea Guvernului britanic în negocierile cu partenerii noştri europeni intră total în contradicţie - la fel ca şi Brexitul în sine - cu viziunea Guvernului Scoţiei pentru ţara noastră. Valorile fundamentale ale Uniunii Europene - respectarea demnităţii umane şi a drepturilor omului, libertatea, democraţia, egalitatea şi statul de drept - noi susţinem din convingere toate aceste valori", a subliniat premierul Scoţiei.
"Guvernul Scoţiei crede că cel mai bun viitor al ţării noastre ca naţiune independentă este în cadrul Uniunii Europene", a insistat Nicola Sturgeon.
Conform unui sondaj de opinie prezentat de revista germană Der Spiegel, 58% dintre locuitorii Scoţiei sunt favorabili independenţei faţă de Marea Britanie. Nicola Sturgeon anunţa în februarie că Scoţia a iniţiat demersuri în sensul organizării unui referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie.
Scoţia a organizat în anul 2014 un referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie. Peste 55% dintre scoţieni s-au pronunţat atunci împotriva independenţei. În contextul Brexit, rezultatul ar putea fi acum în favoarea independenţei.
Germania, care exercită Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, a avertizat marţi Marea Britanie că sunt necesare progrese rapide în negocierile pe tema relaţiilor post-Brexit, dat fiind că timpul rămas până la expirarea tranziţiei este foarte scurt. Uniunea Europeană vrea un acord cu Marea Britanie privind relaţiile post-Brexit, dar este aproape imposibil să fie ratificat un astfel de tratat până la sfârşitul acestui an, a afirmat, la rândul său, Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene.
Premierul britanic, Boris Johnson, a transmis că se opune unui nou referendum privind independenţa Scoţiei.
Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit.
Tensiunile s-au amplificat în contextul în care Guvernul Boris Johnson vrea să modifice unele clauze ale Acordului Brexit, un plan considerat a fi o încălcare a reglementărilor internaţionale. Tratatul conferă un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord, pentru a evita apariţia controalelor la frontieră şi a menţine Acordul de pace din Vinerea Mare. Însă Guvernul Boris Johnson contestă menţinerea reglementărilor UE în provincia britanică Irlanda de Nord, potrivit Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News