SUA: Clopotele au sunat pentru cele 500.000 de decese cauzate de COVID

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Statele Unite au depășit luni pragul de 500.000 de decese cauzate de COVID-19, la puțin peste un an de când epidemia de coronavirus a făcut prima victimă în districtul Santa Clara din California, relatează Reuters.

Într-un decret, președintele Joe Biden a ordonat arborarea drapelului SUA în bernă pe clădirile și proprietățile publice până vineri la apusul soarelui.

„Cu această ocazie solemnă, reflectăm asupra pierderii lor și asupra celor dragi rămași în urmă”, a spus Biden. „Noi, ca națiune, trebuie să ne amintim de ei, astfel încât să putem începe să ne vindecăm, să ne unim și să acționăm ca o singură națiune pentru a învinge această pandemie”.

 

Clopotele au bătut de 500 de ori

 

Clopotele au bătut de 500 de ori la Catedrala Națională din Washington pentru a onora cei 500.000 de morți.

„Pe măsură ce recunoaștem amploarea acestei morți în masă în America, amintiți-vă fiecare persoană și viața pe care a trăit-o”, a spus Biden într-un discurs la Casa Albă, după ce au sunat clopotele. „Fiul care și-a sunat mama în fiecare seară. Tatăl, fiica care i-a luminat lumea. Cel mai bun prieten care a fost mereu acolo. ... Asistenta care și-a făcut pacienții să-și dorească să trăiască”.

Câteva clipe mai târziu, Biden, vicepreședintele Kamala Harris și partenerii lor au apărut îmbrăcați în haine negre și cu măști negre. Au rămas în tăcere în timp ce se cânta imnul „Amazing Grace”.

 

500.264 de vieți pierdute

 

Țara a înregistrat peste 28 de milioane de cazuri COVID-19 și 500.264 de vieți pierdute luni după-amiază, potrivit unui bilanț Reuters.

Aproximativ 19% din totalul deceselor globale provocate de coronavirus în lume au avut loc în Statele Unite, o cifră supradimensionată, dat fiind că națiunea reprezintă doar 4% din populația planetei.

„Acesta este cel mai rău lucru care i s-a întâmplat în ceea ce privește sănătatea națiunii în ultimii 100 de ani”, a declarat dr. Anthony Fauci, consilier pentru boli infecțioase al președintelui Joe Biden, într-un interviu acordat luni Reuters. El a adăugat că, de acum câteva decenii, oamenii vor vorbi despre „acel oribil an din 2020 și poate 2021”.

 

Trump, adesea în conflict cu proprii experți în sănătate

 

În cea mai mare parte a anului 2020, Fauci a lucrat în cadrul Forței de lucru pentru coronavirus a Casei Albe a fostului președinte Donald Trump, o slujbă care îl pune adesea în contradicție cu Trump, care a încercat să minimizeze severitatea pandemiei.

Diviziunea politică, a spus Fauci, a contribuit semnificativ la numărul morților din SUA.

Performanța slabă a țării reflectă lipsa unui răspuns național, anul trecut, când administrația fostului președinte Donald Trump a lăsat în mare parte statele să facă față celei mai mari crize de sănătate publică dintr-un secol, președintele fiind adesea în conflict cu proprii experți în sănătate.

 

Virusul a eliminat un an din speranța medie de viață din SUA

 

În 2020, virusul a eliminat un an din speranța medie de viață din Statele Unite, cel mai mare declin de după cel de-al doilea război mondial.

În ciuda pragului sumbru, cazurile de COVID-19 din Statele Unite au scăzut pentru a șasea săptămână consecutivă. Experții în sănătate au avertizat, totuși, că variantele de coronavirus descoperite în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia ar putea dezlănțui un alt val care amenință să inverseze tendințele pozitive recente.

În observațiile sale de la Casa Albă, Biden a cerut americanilor să rămână vigilenți în combaterea pandemiei, continuând să poarte măști, să păstreze distanțarea socială și să se vaccineze.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel