Măsurile propuse de Biden în timpul campaniei electorale ar fi avut ca scop ajutorarea a 43 de milioane de americani care au contractat împrumuturi pentru a-și finanța studiile universitare. Planul prevedea anularea creditelor de până la 10.000 de dolari pentru cei cu venituri sub 125.000 de dolari anual și de până la 20.000 de dolari pentru bursierii Pell proveniți din familii sărace. De la anunțul planului în august anul trecut, 26 de milioane de creditori au depus cereri pentru ștergerea datoriilor lor.
Din cei nouă judecători ai Curții Supreme, cei șase cu orientare conservatoare au susținut poziția statelor Arkansas, Iowa, Kansas, Missouri, Nebraska și Carolina de Sud, care au contestat planul președintelui. Cei trei judecători cu orientare liberală s-au opus acestei hotărâri.
Președintele Curții, John Roberts, a respins argumentul guvernului conform căruia programul de ștergere a datoriilor ar fi doar o modificare a unui alt program deja existent. El a afirmat că planul "a 'modificat' prevederile citate doar în același sens în care Revoluția Franceză a 'modificat' statutul nobilimii franceze - a desființat-o și a înlocuit-o cu un regim complet nou". Judecătorul a subliniat faptul că ministrul Educației, Miguel Cardona, a extins măsurile "de la câteva situații strict delimitate, specificate de Congres, la aproape toți creditorii din țară" și a observat că o acțiune atât de amplă ar necesita aprobarea Congresului.
Joe Biden spune că nu va renunța la acest plan
Joe Biden a considerat decizia Curții drept greșită și dezamăgitoare; el a promis că va găsi alte modalități de a ajuta familiile americane care se confruntă de decenii cu plata unor rate împovărătoare. O sursă din Casa Albă a declarat că președintele "va demonstra în mod clar că nu a renunțat la luptă".
În timpul campaniei electorale pentru alegerile din 2020, Joe Biden a propus anularea unor credite în valoare de 1.600 de miliarde de dolari, ceea ce a atras critici din partea republicanilor, care susțineau că acest demers depășește atribuțiile prezidențiale și oferă un avantaj inechitabil creditorilor cu studii superioare în detrimentul altor datornici care nu ar beneficia de aceeași clemență, relatează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News