Marea Britanie susține că armata Rusiei revine în Belarus, iar SUA susțin că este o repoziționare, nu o retragere

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Ministerul britanic al Apărării a publicat un nou raport privind evenimentele din Ucraina, în care se afirmă că trupele rusești suferă pierderi grele și sunt nevoite să își reorganizeze capacitățile, retrăgându-se în Belarus. Însă, Pentagonul american a reacționat cu scepticism la anunțul Rusiei potrivit căruia va reduce semnificativ ostilitățile din nordul Ucrainei. Kievul a insistat asupra garanțiilor de securitate în timpul negocierilor de pace de la Istanbul. 

Ministerul britanic al Apărării spune că trupele rusești se întorc în Belarus pentru a se reorganiza și a se aproviziona.

O astfel de activitate pune și mai multă presiune asupra logisticii rusești, deja cu probleme și arată dificultățile cu care se confruntă Rusia în reorganizarea unităților sale din Ucraina.

Este probabil ca Rusia să continue să compenseze capacitatea redusă de a avansa pe uscat cu lovituri masive de artilerie și rachete.

"Pretinsa concentrare a Rusiei asupra ofensivei din Donețk și Lughansk este probabil o recunoaștere tacită a faptului că luptă pentru a menține mai mult de o axă importantă de progres", a declarat Ministerul britanic al Apărării.

 

 

 

SUA: "O nouă poziționare" în locul "retragerii" trupelor rusești

 

Departamentul american al Apărării a avertizat că, deși mai puține forțe rusești s-au îndepărtat de Kiev în ultimele zile, Rusia ar putea efectua în continuare atacuri brutale asupra orașului.

"Credem că aceasta este o repoziționare, nu o retragere reală, așa că ar trebui să fim cu toții pregătiți pentru o ofensivă majoră împotriva altor regiuni din Ucraina. Acest lucru nu înseamnă că amenințarea la adresa Kievului a luat sfârșit", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. "Nimeni nu ar trebui să se lase înșelat de afirmația recentă a Kremlinului că doar va reduce brusc loviturile militare în apropierea Kievului."

 

Numărul forțelor rusești care se îndepărtează de capitala ucraineană nu este egal cu cel al forțelor staționate în jurul Kievului

 

Kirby a adăugat că numărul forțelor rusești care se îndepărtează de capitala ucraineană nu este nici pe departe egal cu cel al forțelor staționate în jurul Kievului și că Rusia continuă atacurile aeriene asupra orașului.

El spune că forțele rusești în repoziționare se deplasează spre nord, dar că este prea devreme pentru a spune care este obiectivul lor final.

"Estimăm că aceasta este probabil o nouă poziționare a forțelor care vor fi folosite în altă parte în Ucraina. Nu știm exact unde", a declarat Kirby.

 

Semnale către pace dinspre Istanbul

 

În urma unei noi runde de negocieri de pace cu Ucraina, Rusia a promis că își va reduce semnificativ operațiunile militare în apropierea Kievului și a Cernăuțiului. Ministrul adjunct al apărării, Alexander Fomin, a declarat, după întâlnirea de la Istanbul, că guvernul său dorește să construiască încrederea și să faciliteze continuarea negocierilor.

Șeful delegației ruse, Vladimir Medinsky, a apreciat discuțiile care au durat câteva ore ca fiind constructive. Rusia este pregătită să facă pași spre dezescaladare, dar asta nu înseamnă o încetare a focului. El a precizat că, printre altele, Kievul dorește să negocieze posibilitatea de a adera la UE.

În urma întâlnirii, guvernul ucrainean și-a reafirmat dorința de principiu de a încheia un acord privind statutul neutru, nealiniat și nenuclear al țării sale. În schimb, însă, sunt necesare garanții puternice din partea țărilor occidentale pentru securitatea Ucrainei, dacă este posibil după exemplul NATO. Kievul a respins în mod inacceptabil cedarea de teritorii ucrainene către Rusia. Ministerul rus al Apărării a anunțat în urmă cu câteva zile că se concentrează acum pe cucerirea completă a Donbasului, în estul Ucrainei, unde luptele se desfășoară din 2014.

 

Kiev: Este nevoie de o garanție de securitate din partea țărilor occidentale

 

Membrul delegației ucrainene David Arahamiya a declarat că garanțiile de securitate dorite ar trebui să vină din partea membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, precum Statele Unite, Franța, Marea Britanie, China sau Rusia. Printre acestea se pot număra Turcia, Germania, Canada, Italia, Polonia, Israel și alte țări.

Acestea ar trebui să fie formulate în mod similar cu articolul cinci din Tratatul NATO. Potrivit acestuia, membrii Alianței sunt obligați să ofere asistență militară în cazul unui atac asupra unuia dintre parteneri.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel