"Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a menţine acordul", a spus Blinken în cursul unei vizite la Ottawa.
El a susţinut că o decizie a Rusiei de a pune capăt acestui acord va fi întâmpinată cu "o profundă îngrijorare" şi "multă furie de către ţările din întreaga lume care beneficiază de cerealele ucrainene".
Aşa-numitul acord de la Marea Neagră, semnat la 22 iulie sub egida ONU, a stabilit proceduri pentru 120 de zile pentru a permite exportul de cereale ucrainene blocate de război.
De asemenea, secretarul de stat american a ţinut să salute activitatea Naţiunilor Unite în semnarea acestui acord şi efectele benefice pe care le-a avut pe tot globul, în special în "ţările din Sud, în Africa, în Asia şi în alte părţi unde s-a resimţit".
Zelenski spune că Putin vrea să întârzie intenționat livrarea cerealelor ucrainene
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri Rusia că întârzie "în mod deliberat" trecerea navelor încărcate cu cereale ucrainene, o aprovizionare vitală pentru multe ţări din Africa şi Asia, relatează AFP.
"Peste 150 de nave aşteaptă pentru a îndeplini obligaţiile contractuale de aprovizionare cu produsele noastre agricole. Aceasta este o coadă de aşteptare artificială, care a apărut doar pentru că Rusia întârzie în mod deliberat trecerea navelor", a declarat Zelenski într-un mesaj video.
Potrivit preşedintelui ucrainean, China, Egiptul, Bangladesh-ul, Indonezia, Irakul, Libanul sau ţările din Maghreb se află printre statele afectate de aceste întârzieri care afectează "aproximativ trei milioane de tone de alimente".
Rusia şi Ucraina au convenit în iulie să reia exporturile de cereale ucrainene, oprite de la începutul războiului, după un acord mediat de ONU şi Turcia.
Rusia a criticat ulterior acordul, afirmând că propriile exporturi au fost îngreunate de sancţiuni, relatează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News