"În colaborare cu aliaţii din cadrul NATO, cu partenerii europeni şi cu alţi parteneri, reacţionăm. Ajutăm poporul ucrainean pe plan militar şi economic şi aplicăm cele mai ample sancţiuni împotriva Rusiei. Vom intensifica sancţiunile, care deja afectează grav economia Rusiei şi îl izolează pe Vladimir Putin de restul lumii. Dar, aşa cum am spus de la început, războiul lui Putin generează costuri pentru Statele Unite şi pentru aliaţii noştri, pentru democraţiile din întreaga lume. Astăzi, vreau să vorbesc despre un aspect care are efecte reale asupra cetăţenilor americani: majorările de preţuri la carburanţi generate de Putin, simţite de Statele Unite şi de aliaţii noştri. (...) Bugetele noastre pentru carburanţi nu trebuie să depindă de faptul că un dictator declară război. De aceea, astăzi anunţ un plan care are două componente, nu doar pentru a atenua suferinţa simţită acum de familii, ci şi pentru a opri această perioadă a dependenţei şi incertitudinii, pentru a crea o bază reală a unei independenţe energetice americane autentice şi durabile", a declarat Joseph Biden într-un discurs rostit de la Casa Albă, transmite Mediafax.
Cererea pentru petrol a crescut mult mai rapid decât producția
"Problema majorării preţurilor la carburanţi are două direcţii. Prima este pandemia. Când a început criza COVID-19, cererea pentru petrol a scăzut brusc, astfel că producţia a redus ritmul în întreaga lume. Iar în contextul forţei şi vitezei relansării economice, cererea pentru petrol a crescut mult mai rapid decât producţia. De aceea, preţul benzinei a început să crească de anul trecut. A doua direcţie este Vladimir Putin, (...) sunt majorări de preţuri din cauza războiului lui Putin, dat fiind că multe ţări refuză cumpărarea de petrol din Rusia. (...) Eu am spus că vor fi costuri. (...) Iar dacă vrem să avem reduceri ale preţurilor, trebuie să avem un volum mai mare al producţiei acum", a adăugat Joseph Biden.
Preşedintele SUA a anunţat măsuri de stimulare a companiilor să crească producţia de petrol şi a avertizat că producătorii care nu vor să exploateze toate zăcămintele de care dispun vor fi sancţionaţi. "Companiile au obligaţii care merg dincolo de interesele acţionarilor, au obligaţii şi faţă de clienţi, faţă de comunităţi, faţă de ţară. Nicio companie nu trebuie să profite de o pandemie sau de acţiunile lui Vladimir Putin pentru a se îmbogăţi în detrimetul familiilor americane. (...) Este adevărat că sunt necesare zile şi chiar săptămâni pentru suplimentarea producţiei. De aceea, astăzi, autorizez furnizarea a un milion de barili zilnic din rezervele strategice pentru următoarele şase luni", a subliniat preşedintele Statelor Unite.
Joseph Biden a amintit că, oricum, întreaga lume trebuie să reducă treptat dependenţa de combustibilii fosili şi să treacă la energie ecologică, pentru protejarea climei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News