SUA transferă trupe, avioane de vânătoare şi elicoptere de atac în estul Europei

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Statele Unite vor transfera aproximativ 800 de militari, avioane de vânătoare F-35 şi elicoptere de atac Apache în estul Europei, în contextul conflictului dintre Rusia şi Ucraina, afirmă un oficial de la Washington citat de agenţia Reuters.

Aproximativ 800 de militari vor fi transferaţi în Lituania, Letonia şi Estonia, iar opt avioane de vânătoare F-35 vor fi distribuite în diverse zone de pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice. De asemenea, Statele Unite vor trimite 32 de elicoptere de atac Apache AH-64 în ţările baltice şi în Polonia.

"Acest personal militar suplimentar este repoziţionat pentru a le oferi garanţii aliaţilor din cadrul NATO, pentru a descuraja orice potenţială agresiune asupra statelor membre NATO şi pentru antrenamente cu forţele din ţările-gazdă", a afirmat, sub protecţia anonimatului, un oficial din cadrul Pentagonului.

Preşedintele Joseph Biden a anunţat marţi seară trimiterea de echipamente militare suplimentare în ţările baltice. "Ca reacţie la recunoaşterea de către Rusia a faptului că nu retrage trupele din Belarus, am autorizat trimiterea de trupe suplimentare şi echipamente, care sunt deja în Europa, pentru a consolida apărarea ţărilor baltice. Acestea sunt mijloace pur defensive din partea noastră. Nu avem intenţia de a ne lupta cu Rusia. Dar vrem să transmitem un mesaj care să nu lase loc de interpretări greşite: Statele Unite şi aliaţii vor apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO. Vom respecta angajamentele în cadrul NATO", a afirmat Joseph Biden.

Şeful Pentagonului: Statele Unite continuă eforturile pentru ca acest conflict să nu se amplifice

 

Statele Unite continuă eforturile pentru ca actualul conflict dintre Rusia şi Ucraina "să nu meargă prea departe", a declarat marţi seară secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, cu ocazia întâlnirii cu ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba.

Statele Unite condamnă "noua invazie rusă" în Ucraina, dar continuă eforturile diplomatice pentru ca acest conflict "să nu meargă prea departe", a afirmat Lloyd Austin, conform cotidianului Le Figaro.

"Noua invazie rusă ameninţă pacea, securitatea şi prosperitatea Ucrainei, precum şi comunitatea transatlantică. Noi continuăm să cooperăm strâns cu Ucraina şi cu aliaţii şi partenerii, pentru a găsi o modalitate ca acest conflict să nu meargă prea departe", a subliniat Lloyd Austin.

Washingtonul va considera "invazie" intrarea trupelor ruse în regiunile separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, după ce Moscova le-a recunoscut independenţa, a afirmat un oficial american de rang înalt. Anterior, un alt oficial din SUA a declarat că Administraţia Joseph Biden nu va considera "un pas nou" şi nu va riposta prin sancţiuni masive dacă Rusia trimite militari doar în regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk, întrucât armata rusă acţiona deja în aceste zone prin susţinerea insurgenţilor proruşi.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a afirmat, marţi seară, că în Ucraina este "'începutul unei invazii ruse", anunţând că va impune sancţiuni şi avertizând că măsurile contra Moscovei vor continua dacă armata rusă trece la o intervenţie militară masivă. "În momentul de faţă, asistăm la începutul unei invazii ruse în Ucraina. Intenţionez să impun sancţiuni ca ripostă, mult mai ample decât măsurile pe care noi şi aliaţii le-am implementat în 2014. Iar dacă Rusia merge mai departe cu invazia, suntem pregătiţi să continuăm cu sancţiunile", a declarat liderul de la Casa Albă.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a primit, marţi, aprobarea Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului de la Moscova, pentru utilizarea forţei militare în afara Rusiei în scopul apărării regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk. Însă Vladimir Putin susţine că aprobarea misiunii militare externe nu înseamnă că armata rusă va interveni imediat pentru protejarea regiunilor separatiste Lugansk şi Doneţk. "În primul rând, eu nu am spus că trupele vor interveni acolo imediat. Dar este imposibil să anticipăm evoluţia acţiunior de acolo, totul depinde de situaţia de pe teren", a afirmat Vladimir Putin, citat de agenţia RIA Novosti.

O intervenţie militară rusă în Donbas riscă să genereze un conflict militar de amploare cu armata ucraineană, care, în ultimele 24 de ore, a mobilizat forţe masive pe linia de contact. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că nu va accepta modificarea frontierelor ţării, sugerând că astfel că armata ucraineană va intra în confruntări cu armata rusă. "Noi nu ne temem. Frontierele ţării vor rămâne aşa cum sunt. Ucrainenii sunt pe teritoriul lor şi nu vor ceda nici cea mai mică parte a teritoriului", a avertizat preşedintele Ucrainei, invocând dreptul la apărarea colectivă.

Rusia a mobilizat aproximativ 150.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei şi este acuzată de Statele Unite şi Marea Britanie că pregăteşte o invazie. Vladimir Putin a recunoscut luni independenţa regiunilor separatiste Lugansk şi Doneţk, prin încălcarea suveranităţii Ucrainei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel