Suedia. Cuplu de medici români, despre motivele pentru care a ales să profeseze departe de casă: „Avem șanse egale”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Sursa foto: captură RFI
Sursa foto: captură RFI

Andreia și Cătălin Turchină sunt doi dintre numeroșii doctori care fac limba româna destul de populară în spitalele suedeze.

Sunt amândoi din Titu. Au făcut facultatea de medicină, iar după patru ani de rezidențiat la București, au ajuns la concluzia că viitorul arată mai bine în străinătate. Au ales Suedia în 2010, după ce fuseseră în vizită la niște colegi români care locuiau în țară scandinavă. Cătălin și Andreia Turchină sunt azi doi din numeroșii doctori care fac limba româna destul de populară în spitalele suedeze. 

„Povestea suedeză a început undeva în timpul facultății. După aceea am primit un post la Värnamo, și eu și soțul meu, eu lucrând că psihiatru, el ca chirurg. Nu, nu e un sistem perfect. Nu există un sistem perfect. Am lucrat doi ani la psihiatrie, am fost singură în rolul meu pe o secție destul de mare și am hotărât să mă mut pentru că la un moment dat a fost prea mult. Acum lucrez în medicina muncii în același oraș”, spune Andreia, potrivit RFI.

„În Värnamo am stat cinci ani jumătate. Era o comunitate mare de români acolo. Aveam aproape toate specialitățile din spitalul respectiv acoperite. Ca o glumă, nu exista nicio gardă fără un român. Dar, din păcate, centralizarea din județul respectiv a făcut să facem următorul pas tot în povestea suedeză și să ne mutăm într-un oraș mai mare, cu mai multe posibilități și în felul asta să ne putem urma cariera”, a adăugat Cătălin, pentru sursa citată.

Puși să compare sistemele medicale, cel suedez și cel românesc, tinerii au răspuns: „în România, din păcate, partea de prevenire, cel puțin acum 10 ani, era destul de slabă, de inexistentă. La fel și partea de screening. În Suedia deja există un program de screening, cel puțin pe partea mea de chirurgie colorectala, în ceea ce privește cancerul colorectal.

 

„Ziua de lucru în România a fost poate unul din motivele pentru care am ales să plec”

 

„Ziua de lucru în România a fost poate unul din motivele pentru care am ales să plec. Munceam de la 7 dimineața, la 6 seara fără pauze. Gărzi la trei zile, uneori sâmbătă și duminică, au avut un impact negativ asupra vieții sociale și vieții de familie. Ele pur și simplu nu existau”, spun medicii români.

„În România am văzut că sistemul medical privat a luat o oarecare anvergură, dar nu cred că poate suplini cu totul sistemul de stat care are datoria să ajute toate categoriile sociale, nu numai pe cei favorizați financiar. În Suedia avem acces la tot ce poate medicina modernă să ofere. Și atunci este și mai mare satisfacția, când nu ai granițe, nu ai constrângeri în alegerea unui tratament. Banii contează și se vede în calitatea actului medical”, au mai adăugat ei.

 

„Sunem văzuți ca oameni și avem șanse egale”

 

„Cum sunt văzuți doctorii români într-un spital din Suedia. Se face diferența între ei, suedezi, francezi sau nemți?”

„Suntem, și noi și celelalte naționalități care lucrează alături de mine, văzuți ca oameni și avem șanse egale. Nu am simțit pe pielea mea nicio diferență.

În mare parte, liniile sunt standardizate. Cel puțin în tratamentul cancerului. Există un board unde se discuta toate cazurile de cancer și tratamentul este standardizat. Așa că și cel care are diagnostic de cancer la Borås, și cel care are același diagnostic la Malmö sau Stockholm primesc același tratament. Ceea ce este bine. În acest fel există o bază mai mare de pacienți care se pot urmări și pot vedea efectele tratamentului asupra lor”, au mai adăugat medicii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel